Na Česko se žene silný déšť. Lidé jsou po nedávných povodních zoufalí

 V obcích zasažených povodní jedou vysoušeče naplno. Snad nejvíc teď místní děsí zatažená obloha. Lidé doufají, že se počasí umoudří. Meteorologové ale zatím nemají dobré zprávy.

"Během pátečního a sobotního dne na většině území Česka očekáváme, že bude pršet. Vydatnější srážkové úhrny budou padat v Jeseníkách a Beskydech," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Povodňová vlna nedávno poničila stovky kilometrů plynového potrubí. I to ztěžuje vysoušení. "Bohužel stále se nám nedaří zahájit rekonstrukci plynu," řekl starosta Mikulovic Roman Šťastný.

[chooze:article;value:576662]

Září bylo extrémně bohaté na srážky. Zařadilo se mezi nejdeštivější měsíce. "Letošní září druhým nejdeštivějším měsícem za nejméně posledních 60 let. V průměru spadlo 179 milimetrů," řekla Honsová.

"Chtěli bychom požádat občany, aby se nezdržovali kolem vodních toků, protože terén je stále podmáčený a může dojít k nějakému sesuvu," apelovala na tamní obyvatele mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Hygienici v postižených oblastech napočítali už tři případy nákazy takzvanou krysí chřipkou. Ta se přenáší na člověka kontaminovanou vodou. Očkování proti žloutence využila asi tisícovka místních. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.