Expertka o dalším sblížení Číny s Ruskem: Evropa i zbytek Západu jsou v ohrožení

Prezidenti Si Ťin-pching a Vladimir Putin si přislíbili vzájemnou spolupráci. Podle analytičky pro CEIAS Kary Němečkové se jedná o přímé ohrožení Evropy. "Prohlubování čínsko-ruských vztahů představuje jak pro Evropu, tak pro její transatlantické partnery komplexní bezpečnostní hrozbu. Rusko je přímou hrozbou pro Evropu skrz svou agresi na Ukrajině," varovala odbornice.

Podle ní je ekonomická pomoc Číny Rusku velmi nebezpečná. "Peking ohrožuje bezpečnost Evropy tím, že vedení války nadále umožňuje, ať už svou ekonomickou podporou ruského režimu, dodáváním zboží dvojího užití, nebo tím, že pomáhá Moskvě obcházet západní sankce," doplnila. 

[chooze:article;value:576572]

Čínský prezident se s Putinem sešel na počest 75. výročí diplomatických vztahů Pekingu a Moskvy. "Dobré sousedské přátelství, komplexní strategická koordinace a vzájemně výhodná spolupráce," upřesnil podle čínské agentury Sinchua čínský prezident, v čem vzájemná pojítka vidí.

Podle obou hlav států je teď jejich spolupráce historicky na nejlepší úrovni. "Politická a vzájemná důvěra mezi oběma stranami se nadále prohlubuje, praktická spolupráce dosahuje pozoruhodných výsledků," podotkl Si podle čínského webu rthk.hk.

Putin má mít dva malé syny. Nejsou prý v kontaktu s vnějším světem (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.