Přírůstek nakažených covidem Prymulu překvapil. Řekl, jak je to s rouškami

Počty nakažených s covidem v pondělí překvapily řadu odborníků. Očekávaný nárůst oproti předchozímu týdnu se totiž nekonal. Jde o záhadu, která vrtá hlavou i epidemiologovi a exministru zdravotnictví Romanu Prymulovi.

V pondělí v Česku přibylo 1 920 lidí nově nakažených covidem. V prvním dnu předchozího týdne jich bylo 1 949. Zdá se tedy, že ty pošty spíše stagnují…

Je to velké překvapení. Ten nárůst nebyl tak velký. Druhý týden za sebou ta čísla zůstala prakticky na stejné úrovni. Ale z toho ještě nemůžeme usuzovat, jestli už epidemie zpomalila, nebo se jedná jen o jedno náhodné číslo. I to je možné, protože v úterý jsme už nějaký nárůst viděli.

[chooze:article;value:575846]

Jak si vysvětlujete, že další očekávaný skok počtu nakažených nepřišel?

Těžko říct, proč ten další nárůst nevidíme. Chování lidí mohly ovlivnit volby nebo dlouhotrvající deště a povodně. Lidé se mohli jen méně testovat. To všechno může ta čísla zkreslovat. Zatím tedy není namístě vyvozovat nějaké závěry.

Jaké počty očekáváte příští týden?

V tomto případě se musíme opravdu nechat překvapit.

Zaujal vás v poslední nějaký nový výzkum, který se covidu týká?

Nejdůležitější je, že se pracuje na nových vakcínách. Ty by měly překonat ten zásadní problém, kterým je krátká účinnost současných očkovacích látek. Ty jsou nyní založeny na spike proteinu. Jenže ten stále mutuje, a vakcíny je proto nutné pravidelně upravovat. Nová vakcína bude muset být postavena na jiném antigenu, který nepodléhá mutaci.

[chooze:article;value:574445]

Nyní je očkovacích látek v Česku dostatek?

Ano, teď je navíc období, kdy by lidé očkování měli zvažovat. Za chvíli začne i chřipková sezóna a je možná i aplikace obou očkovacích látek najednou.

Asi nejen v pražské MHD přibývá lidí, kteří nosí roušky a respirátory.

Toto je samozřejmě otázka individuální ochrany. Těch případů už je poměrně hodně, pokud se někdo nechce nakazit nebo je naopak nemocen, tak je ta ochrana samozřejmě namístě.

Specifická může být situace v nemocnicích a v domovech pro seniory.

Personál i ostatní lidé by tam už roušky měli používat. Zejména lidé nad 65 let jsou velmi ohrožení. V nemocnicích sice ochrana není důležitá v každém oddělení, tam, kde jsou senioři, to však pokládám za nezbytné.

A co třeba roušky ve školách?

Tam ta rizikovost tak velká není. Jedinou větší hrozbou je, že děti mohou například nakazit své prarodiče.

V jaké situaci by musel stát vyhlásit plošnou povinnost nošení respirátorů?

To by těch nově nakažených muselo být deset tisíc denně.

Záchranáři žalují zdravotnickou službu. Chtějí doplatek za práci během covidu (21/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.