Sněmovna probírá důchody, vláda školství. Babiš dostal za úkol zdržovat

Na jednání ještě dorazil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Ten totiž svou demisi podal k 11. říjnu, stále tak zůstává členem kabinetu. 

Poté bude jeho místo zrušeno a agenda se přesune pod ministerstvo spravedlnosti. Podle šéfa resortu Pavla Blažka (ODS) pak fakticky povede Legislativní radu vlády její současný místopředseda Jan Kněžínek.

[chooze:article;value:575252]

Na jednání přišel také ministr zahraničí Jan Lipavský, který v kabinetu zůstává jako nestraník. Ve středu mají členové vlády na programu například novelu školského zákona, která má nastavit pravidla fungování školských psychologů a speciálních pedagogů. Zabývat by se měli i novelou zákona o elektronizaci zdravotnictví. 

Souběžně s vládou zasedá také dolní komora. Mimořádná schůze má dva body, prvním je důchodová reforma a druhým takzvaná velká mediální novela, jejíž součástí je zvýšení koncesionářských poplatků.

[chooze:article;value:576456]

Oba materiály jsou ve druhém čtení. Schůze se ale nejspíš protáhne až do pátku. Dnes už si poslanci odhlasovali možnost jednat i v noci. Řečnický pult hned od začátku schůze obsadil předseda hnutí ANO Andrej Babiš s tím, že ho Alena Schillerová (ANO) pověřila obstruovat, tak bude mluvit dlouho.

S přednostním právem mají vystoupit ještě další členové hnutí ANO i SPD. Zatím tedy nebyl ještě ani odhlasován program mimořádné schůze.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.