Konec Pirátů ve vládě: Budeme lepší opozice, prohlásil Bartoš

Piráti a pirátky v pondělí večer potvrdili odchod Pirátské strany do opozice a v úterý to potvrdil i poslanecký klub Pirátů. Premiér Petr Fiala (ODS) podle Ivana Bartoše (Piráti) porušil koaliční smlouvu a tím i důvěru mezi koaličními partnery.

"Budeme lepší opozice," prohlásil Bartoš na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu s tím, že nezůstanou jen u řečnění. "Budeme hlídat, jak bude pokračovat to, co jsme v tom vládním angažmá započali," dodal. Jedná se například o zákon o podpoře bydlení. 

[chooze:article;value:576425]

Pirátské poslankyně Klára Kocmanová a Olga Richterová dále uvedly, že budou i nadále prosazovat větší ochranu mladých lidí, rodin, obětí sexuálních násilí nebo životního prostředí.

"Vždycky jsme dělali to, co je nejlepší pro tuto zemi a její občany a ne to, co je nejlepší pro jednotlivé politické strany a hnutí, ani pro vlivné skupiny v pozadí," pronesla Kocmanová.

Předpokládá se, že situaci ohledně vlády a Pirátů v úterý otevřou poslanci i na plénu sněmovny. Opoziční zástupci už avizovali, že budou chtít slyšet vysvětlení celé situace. Vládní koalice ale bude mít i bez Pirátů stále většinu ve Sněmovně – dohromady mají ODS, TOP 09, lidovci a STAN 104 hlasů. O celé situaci by odpoledne měli jednat také nejvyšší představitelé čtyř zbývajících stran.

Téma okomentoval politolog Jan Herzmann:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.