Lipavský zůstává ve vládě. Pokračovat bude jako nestraník

"Pan ministr za mnou přišel na jednání s tím, že mi osobně donesl demisi, já jsem ho nicméně požádal, aby tento krok zvážil," sdělil Fiala. "Je výborný ministr zahraničních věcí, jsme v situaci, která není jednoduchá, vidíme válku nedaleko od nás, napětí na Blízkém východě, zhoršenou bezpečnostní situaci. Za těchto okolností mi připadá kontinuita mimořádně důležitá," dodal.

Na zahraniční politiku mají premiér a Lipavský stejné názory. S jeho setrváním ve vládě souhlasí i TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN. Lipavského podpořil i prezident Petr Pavel. "I na základě těchto okolností se rozhodl, že na této demisi nebude trvat a bude pokračovat v mé vládě jako ministr zahraničních věcí," prohlásil Fiala.

[chooze:article;value:576425]

"Uvědomuji si, že nikdo není ve své roli nenahraditelný, jsem velice vděčný za veškerou podporu," uvedl Lipavský. V úterý kvůli odchodu z vlády i nesouhlasu se směřováním strany opustil Piráty. Pokračovat bude jako nestraník.

Současná zahraniční politika je dle něj i zásluhou premiéra. "V rámci evropského kontextu jsme středně silný, významný a sebevědomý aktér a hráč, jsme akceptováni v bruselských kruzích tak, jak si Česko zaslouží," řekl. "Hlavním tématem je bezpečnost, ruská agrese proti Ukrajině nebo bezpečnost na Blízkém východě," doplnil.

[chooze:article;value:576448]

Funkce ministra pro legislativu po demisi Michala Šalomouna zanikne. Nového ministra pro místní rozvoj za předsedu Pirátů Ivana Bartoše a ministra průmyslu za Jozefa Síkelu (STAN), který míří do Evropské komise, chce mít Fiala co nejdříve.

Návrh jména nového ministra pro místní rozvoj chce mít od předsedy hnutí STAN Víta Rakušana do konce týdne. Nový šéf resortu by měl být jmenován do konce příštího týdne.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.