La Niña vyvolá sněhové závěje, polární vír tuhé mrazy. Zpřesnili předpověď na zimu

Všechno je jinak – i tak by se dala shrnout poslední předpověď meteorologů z odborného portálu Severe Weather. Analýza nejnovějších dat totiž ukázala, že v některých částech bude více sněhu, než se doposud čekalo.

Se silnějším sněžením se mají v zimních měsících potýkat hlavně v severní polovině Spojených států amerických a na území jižní Kanady. Oproti tomu v Evropě by mělo být sněhu méně. "Předpokládá se, že na většině kontinentu bude sněžit méně než obvykle, s výjimkou některých severních částí pod vlivem tryskových proudů," uvádí meteorologové.

Jinak tomu má být ve Skandinávii. "Nad Skandinávií se však kvůli vlivu systému nízkého tlaku a proudění nad severní Evropou očekává více sněžení než obvykle," uvádí meteorologové. Právě tam by mělo být více sněhu, než je běžné po všechny zimní měsíce. Výjimku by mohly tvořit i Alpy.

[chooze:article;value:576230]

​V loňském roce začala zimní sezóna z pohledu tvorby sněhové pokrývky slibně už na konci listopadu. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu se pak 25. listopadu probudila do bílého rána většina České republiky.

Nejvíce sněhu v zimní sezóně napadlo v prosinci. Celkově ale vyšla zima 2023/2024 jako sněhově chudší. Průměrná suma nového sněhu v Česku byla 49 cm. Pro porovnání, v sezóně 2021/2022 to bylo 62 cm. Zda pomyslnou první příčku obsadí zima 2024/2025, se teprve ukáže.

I když má sněhové závěje nad USA a Kanadou zapříčinit zejména meteorologický jev La Niña, vliv na počasí v Evropě mají totiž i další faktory. Do hry tak může vstoupit také polární vír. Pokud je tento meteorologický jev silný, udržuje studený vzduch nad pólem. Pokud ale slábne, vypouští mráz i do běžně teplejších oblastí.

Teploty v Česku už spadly pod nulu. Meteorologové řekli, odkud se řítí zima:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.