Piráti odcházejí z vlády, rozhodlo jejich celostátní fórum

Pro konec Pirátů ve vládě bylo 709 z 894 členů strany, kteří se hlasování zúčastnili. Strana to oznámila na sociální síti X. Demisi v úterý podá i Jan Lipavský a Michal Šaloumoun. 

"Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou," vysvětlili svůj krok Piráti.

Fiala chce udržet Lipavského

Schůzku ministra zahraničí Jana Lipavského a premiéra Petra Fialy provázely celý den tajnosti. Premiér se s ministrem Lipavským setkal ve Strakově akademii zhruba kolem půl čtvrté odpoledne. Ani jeden z nich nechtěl schůzku komentovat. 

"Piráti odejdou z vlády, Jan Lipavský odejde z vlády, pak budou pokračovat další jednání," avizoval po návštěvě Pražského hradu Fiala. Spekuluje se, že by ve vládě mohl zůstat jako nestraník. "Představit si to dovedu, to neznamená, že se tak stane," okomentoval tuto variantu Fiala. Setrvání Lipavského ve vládě by podle něj bylo pro vládu výhodné.

[chooze:article;value:576247]

"Konkrétní datum konce mého mandátu se bude odvíjet od rekonstrukce vlády, tak aby do něj ústrojně zapadlo," vzkázal ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Nejvíc otazníků zůstává právě kolem Jana Lipavského a jeho dalšího působení ve vládě. Jak prezident Petr Pavel, tak i premiér Petr Fiala totiž několikrát zopakovali, že jsou s jeho prací spokojeni.

[chooze:article;value:576127]

Lipavského by rádi dál viděli ve vládě i předsedové koaličních stran. "Je to kvalitní ministr, ale avizuju, že za STAN tady nebudeme zkoušet, aby najednou byl naším ministrem," sdělil první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Výsledky hlasování Pirátů o setrvání ve vládě v úterý probere poslanecký klub a poté oznámí verdikt. Podle vyjádření jednotlivých poslanců během celého týdne, kdy se krize řeší, je ale pravděpodobné, že odchod z kabinetu potvrdí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.