Chorvatsko už Čechy netáhne. Raději jezdí do Černé Hory nebo Albánie

Oblázkové pláže, průzračné moře, historická centra i snadná domluva s místními. Jednička pro dovolenou Čechů už, jak se zdá, tolik netáhne. "Do Chorvatska jsem jezdil v minulosti, letos jsem navštívil Itálii a byl jsem spokojený," řekl TV Nova jeden z diváků.

Turistů z Česka v Chorvatsku ubylo i loni. Ještě v roce 2022 jich k Jadranu mířilo téměř 900 tisíc, loni už to bylo o zhruba 50 tisíc méně.

"Těch důvodů je určitě víc. Je to třeba vysoká míra inflace, snaha dohnat ztráty po koronavirové pandemii nebo snaha omezit overturismus a zavádět nějaká regulační opatření," uvedl ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:576308]

Na úbytku Čechů v Chorvatsku se také podepisuje nekvalitní letecké spojení. Třeba z Prahy se létá jen do tří měst – Zadaru, Splitu a Dubrovníku. Chorvatsku navíc v oblasti konkuruje Albánie a Černá Hora. Příliv turistů z Česka ale zažívá druhý břeh Jadranu – severní Itálie. A to prý kvůli lepším službám i lepším cenám.

"Tam cítíme velký nárůst klientely, především té, která cestuje vlastní dopravou. Velmi silný nárůst klientely má také Polsko, ale i severní Německo a Skandinávie," řekl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Turisté navíc stále častěji mění moře za italské nebo rakouské Alpy. Meziročně jich tam přibylo o pětinu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.