Poláci mají legraci ze Zemana. Nepoznal našeho prezidenta, smějí se

V sobotu se v luxusním hotelu v Hluboké nad Vltavou setkala řada známých osobností, a hlavně domácích i zahraničních politiků, aby oslavily 80. narozeniny bývalého prezidenta Zemana. Že o události informují tuzemská média, asi není překvapivé, všimli si jí ale už i v zahraničí.

"Chyba na narozeninové oslavě. Hostitel nepoznal Andrzeje Dudu?" stojí třeba v titulku polského webu Fakt. A podobně o události informoval třeba web Onet. Nastala totiž situace, kterou lze vysvětlovat jako zmatení českého exprezidenta nebo vtip.

[chooze:article;value:576074]

Zeman u stolu s ostatními politiky zmínil polského prezidenta Dudu a anglicky řekl: "Nevidím ho. Kde je?" "Vedle vás," ozvalo se z okolí. Prezident sousední země totiž seděl hned vedle oslavence. Oba se pak zasmáli. "Bývalý proruský český prezident měl problémy poznat Dudu," komentoval s několika smějícími se emotikony polský uživatel sítě X.

Zemanovi se Poláci sice zasmáli, Duda ale schytal za účast na oslavě vlnu kritiky. "Narozenin bývalého českého prezidenta, známého svými sympatiemi k Rusku, se zúčastnili bývalí i současní politici střední a východní Evropy, obviňovaní z autoritářských tendencí ve svých zemích," napsal deník Gazeta Wyborcza.

[chooze:article;value:567549]

Oslavy se účastnili třeba maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský premiér Robert Fico nebo srbský prezident Aleksandar Vučič. Příliš pochopení nezískal ani fakt, že se Duda na oslavu vypravil státním letadlem. Na webu ani sociálních sítích o cestě on sám neinformoval, uvádí týdeník Wprost.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.