Chorvaté řeší vážný problém. Příští léto na měsíc zavřeme, hrozí pronajímatelé

Chorvatsko plánuje zvýšit daň z nemovitostí. Tamní asociace rodinného ubytování, která sdružuje drobné pronajímatele domů a bytů, ale tvrdí, že to pro mnohé z nich bude likvidační, napsal web Slobodna Dalmacija.

"Nebude se platit za dlouhodobý pronájem, ale za krátkodobý. Je to tedy dvojí zdanění, protože za stejnou činnost už platíme daň z příjmu paušální částkou za lůžko," vysvětlil představitel asociace Goran Prskalo.

[chooze:article;value:572407]

"Nejsme proti dani z nemovitostí, ale nesouhlasíme s navrhovanými řešeními pro rodinné ubytování v cestovním ruchu. Podle nás zabrzdí nabídku tohoto ubytování, díky kterému je právě Chorvatsko jednou z nejvyhledávanějších zemí v Evropě," dodala tajemnice asociace Ana Brničevićová.

V nejrozvinutějších a nejvyhledávanějších oblastech Chorvatska se má daň pohybovat mezi 150 a 300 eury (od zhruba 3 700 do 7 500 korun), u těch ve druhé skupině od 100 do 200 (od 2 500 do 5 000 korun), u třetí od 30 do 150 (od necelých 800 do 3 700 korun) a v nejméně rozvinutých turistických oblastech od 20 do 100 eur (od 500 do 2 500 korun) za lůžko.

Spodní hranice pro stanovení výše daně u krátkodobých pronájmů se přitom u nejrozvinutějších jednotek zvyšuje o 653 %, ve druhé skupině o 402 %, ve třetí skupině o 51 %, zatímco ve čtvrté skupině zůstává prakticky stejná, tedy 20 eur (500 korun), upozornil web istra24.hr.

[chooze:article;value:573682]

U bytů pronajímaných turistům se kromě této paušální částky bude platit také daň z nemovitosti, a to v rozmezí 0,6 až osmi eur za metr čtvereční ročně.

​To by se samozřejmě promítlo do cen pro turisty. Řadu z nich by dražší ubytování v soukromí mohlo odradit a místo Chorvatska by pak zvolili jinou destinaci.

Podle Prskaly padl dokonce návrh, abych příští rok v sezóně všichni majitelé objektů, které v létě turistům pronajímají, na měsíc zavřeli návštěvníkům brány. "Uvidíme, co to udělá s cestovním ruchem a státním rozpočtem. Prostě bychom si šli také na měsíc odpočinout," upozornil pro portál 24sata Prskalo.

Chorvatské pláže jsou rájem českých turistů. Pobyt se tam ale může prodražit (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.