Zdraví Kate je důležitější, než se může zdát. U nás se to těžko chápe, říká expert

[chooze:gallery;value:22194]

​Pozvolna se k běžnému životu po léčbě rakoviny vrací princezna Kate, sociální sítě jsou plné radostných reakcí. "Jsem velmi potěšen, že princezna z Walesu dokončila chemoterapii. Jménem celé země jí přeji vše nejlepší a úplné uzdravení," napsal dojemný vzkaz na síti X například britský premiér Keir Starmer.

Britská královská rodina je velkým fenoménem a netěší se oblibě jen ve Spojeném království. "Ve světě je asi miliarda lidí, kteří mluví anglicky, vztah k monarchii je pro ně tím tak trochu daný a přiživuje to i turistický ruch. Každý chce totiž vidět třeba Buckinghamský palác," říká v rozhovoru pro TN.cz odborník na Velkou Británii Alexander Tomský.

[chooze:article;value:573076]

Proč Britové uzdravení Kate tak intenzivně prožívají?

Oni jsou v první řadě monarchisté a je jich tam asi polovina národa, což je ze 70 milionů obyvatel stále relativně mnoho. A intenzivně prožívají všechny události královské rodiny. Co je pro ně naprosto přirozené, my ve střední Evropě těžko chápeme. Odvrácenou stránkou však je, že bulvár o členech královské rodiny řeší každou špínu.

Je pro Brity monarchie v jinak neustále se měnícím světě ostrůvkem stability?

Ta jejich monarchie má tisíciletou tradici, která je pro ně velmi silná. Oni nebyli totiž nikdy okupovaní, a tudíž je tam kontinuita, která ve většině ostatních států chybí. Monarchie máme třeba i v Belgii, ve skandinávských zemích, nikde ale není tak populární jako na britských ostrovech.  

I v ostrovním království však má monarchie své odpůrce. Udrží se tam na věky věků?

Ona jí nefandí asi polovina Angličanů a budoucnost je nejistá. Z přistěhovalců jsou pro ni snad jedině hinduističtí a konzervativní Indové, protože si k ní vybudovali vztah ještě za koloniální doby. Přistěhovalců je tam zhruba 20 %, z větší části však pocházejí z bývalých kolonií.

Popularita královské rodiny ale překročila i hranice. Velký zájem je patrný po celém světě a rovněž u nás.

Ve světě je asi miliarda lidí, kteří mluví anglicky, vztah k monarchii je pro ně tím tak trochu daný a přiživuje to i turistický ruch, každý chce totiž vidět třeba Buckinghamský palác. Pro nás jsou to spíše takové pohádky, lidé je mají rádi, vezměte si třeba, kolik se jich na ně dívá o Vánocích v televizi. To v jiných zemích nebývá.

Princezna Kate nedávno ukončila chemoterapii. Vydala detailní prohlášení o rakovině (10/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.