Covid se znovu šíří Českem. V těle se může usadit nadlouho, varuje Hořejší

"Covid je schopný se usadit v různých buňkách a vydržet tam poměrně dlouho. To spektrum zásahu je široké, protože receptor viru je široko distribuovaný v různých tkáních," upozorňuje pro TN.cz epidemiolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

Počet nakažených covidem setrvale stoupá, minulé pondělí jich už ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo přes 1 100.

Ano, ale jsou to zcela jiné počty ve srovnání s tím, co jsme měli za pandemie, kdy jsme jich měli desetitisíce. Počty ale mohou být vyšší, protože se dnes už tolik netestuje. Zároveň také covid mnohdy ani moc nerozeznáme od dalších běžných virových onemocnění. Na koronavirus ani není, s výjimkou nějakých těžkých případů, žádný specifický lék.

[chooze:article;value:573241]

Jakou léčbu tedy doporučujete?

Většinou stačí tu nemoc jen pár dní vyležet. Znám takové případy i ze svého okolí.

Je to již pět let od momentu, kdy se objevily první výskytu covidu-19 v Číně.

Vědci nejprve nevěděli, o co jde. Virus izolovali během šesti týdnů. Komunikovali se Světovou zdravotnickou organizací, která pak vydala varování, a rozjela se velká epidemie.

Dodnes ale vědci nemají odpovědi na všechny otázky a předmětem jejich zkoumání je například takzvaný dlouhý covid.

Jeho existenci téměř nikdo nepopírá a nejedná se o nic neobvyklého. Dlouhodobé následky jsou známé také po prodělání dalších respiračních onemocnění včetně chřipky. Dá se však říci, že u covidu je dlouhý průběh nemoci přece jen častější.

Máte pro to nějaké vysvětlení?

Covid je schopný se usadit v různých buňkách a vydržet tam poměrně dlouho a tím vyvolat například i neurologické či kardiovaskulární onemocnění. To spektrum zásahu je široké, protože receptor viru je široko distribuovaný v různých tkáních. Prakticky každý týden vycházejí nové studie objasňující, jak ty procesy v lidském těle probíhají. A o jejich existenci není žádných pochyb.

Záchranáři žalují zdravotnickou službu. Chtějí doplatek za práci během covidu (21/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.