Všichni muslimové musí zaútočit na Izrael, vyzval ajatolláh Chameneí

Vůdce Íránu vyzval v sobotu muslimy, aby se "postavili na stranu libanonského lidu a hrdého Hizballáhu všemi dostupnými prostředky a pomohli jim v konfrontaci se zlovolným režimem (Izraele)", uvádí deník The Times of Israel. Jeho vyjádření přišlo nedlouho poté, co se potvrdilo, že Izraelci zabili vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha.

"O osudu tohoto regionu rozhodnou síly odporu v čele s Hizballáhem," řekl Chameneí podle webu Arab News. Odsoudil útoky Izraele na Libanon a označil je za krátkozrakou politiku. V posledních při nich podle BBC zemřelo bezmála 800 lidí.

[chooze:article;value:575981]

"Masakr bezbranných lidí v Libanonu opět odhalil zuřivost sionistického vzteklého psa a dokázal krátkozrakou a hloupou politiku vůdců uzurpátorského režimu," uvedl Chameneí v prohlášení. Nezmínil se o Nasralláhovi, ale uvedl, že Izrael je "příliš slabý na to, aby způsobil významné škody pevné konstrukci Hizballáhu v Libanonu".

"Hasan Nasralláh, vůdce zlovolné teroristické organizace, spolu s ním zlikvidovaní vysoce postavení teroristé a ústřední velitelství, v němž se nacházeli, byli podle mezinárodního práva legitimními vojenskými cíli. Nasralláh úmyslně vybudoval ústřední velitelství Hizballáhu pod obytnými budovami, protože Hizballáh úmyslně využívá libanonské civilisty jako lidské štíty," uvedl na síti X mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

[chooze:article;value:575347]

Situace mezi oběma blízkovýchodními zeměmi se zhoršuje od loňského října, kdy teroristé Hamásu zaútočili na Izrael a rozhořel se konflikt v Pásmu Gazy. Hizballáh ostřeluje sever Izraele. Židovský stát reaguje stále silnějšími leteckými údery a cíleným zabíjením velitelů Hizballáhu, přičemž hrozí i pozemní operací.

V září členům Hizballáhu explodovala elektronika. Z útoku viní tajnou službu (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.