Voliči rozhodli. Senátory budou Šlachta či Červíček, Válková neuspěla

Češi ve 22 volebních obvodech napříč republikou během pátku a soboty rozhodli, kdo je bude v dalších šesti letech zastupovat v Senátu. O pěti nových senátorech se ale rozhodlo už v prvním kole o týden dříve. 

V Praze 12 zvítězil Pavel Fischer kandidující za koalici KDU-ČSL, ODS, STAN a TOP 09, Karviná si vybrala kandidáta SOCDEM a ANO Petra Víchu, obvod Ostrava-město ovládl Martin Bednář (ANO), Sokolov na svou stranu získala Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a Vsetín bude zastupovat Jiří Čunek (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:576038]

Praha

Obvod Praha 2 zažil v druhém kole souboj senátora Marka Hilšera (MHS) a archeologa Miroslava Bárty podporovaného TOP 09 a Starosty. Bárta nakonec přesvědčil 54,52 % voličů a vyhrál.

Na Praze 4 se utkali senátor Jiří Drahoš (za STAN) a bankéř Josef Svoboda (za ANO). Drahoš zvítězil se ziskem 74,26 % hlasů.

Praha 8 pak vybírala mezi místostarostkou Prahy 8 Vladimírou Ludkovou (ODS) a starostou Letňan Zdeňkem Kučerou (ANO). Tento souboj vyhrála Ludková s 67,48 %.

Středočeský kraj

V Benešově proti sobě nastoupili současný senátor Zdeněk Hraba (za ODS) a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Většina voličů, konkrétně 67,1 %, volila Hrabu. 

V Mladé Boleslavi se pak lidé rozhodovali mezi poslancem Ondřejem Lochmanem (STAN) a lékařem Igorem Karenem (ANO). S 60,84 % hlasů si vítězství odnesl Lochman.

Jihočeský kraj

V Českých Budějovicích se proti sobě postavili městský radní Zbyněk Sýkora (ODS) a bývalý vojenský letec Ladislav Ondřich (za ANO). Více voličů přesvědčil Sýkora a získal 68,23 % hlasů.

Plzeňský kraj

Na Domažlicku o senátorské křeslo v repríze souboje zpřed šesti let soupeřili současný senátor Vladislav Vilímec (ODS) s exsenátorem Janem Látkou (ANO). Tentokrát zvítězil Látka se ziskem 55 % hlasů.

Na Rokycansku se pak utkali náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO) se starostou Břas Miroslavem Krocem (za STAN). Vítězem se stal s 56,12 % hlasů Kroc. 

Ústecký kraj

V Chomutově soupeřili městský zastupitel Jaroslav Komínek za koalici STAČILO! a SOCDEM a současný senátor Přemysl Rabas (SEN21), který si nakonec křeslo se ziskem 52,95 % hlasů udržel. 

Na Litoměřicku se proti sobě postavili senátor Ladislav Chlupáč (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a lékař Ondřej Štěrba (ANO), přičemž nakonec se ziskem 63,21 % hlasů zvítězil Štěrba.

A na Teplicku to byl souboj mezi senátorem Hynkem Hanzou (ODS) a hejtmanem kraje Janem Schillerem (ANO). S 57,2 % hlasů nakonec zvítězil Schiller.  

Liberecký kraj

V Jablonci nad Nisou proti sobě stáli podnikatel Milan Kroupa (za ANO) a starostka Semil Lena Mlejnková (SLK). Vítězství si nakonec připsala Mlejnková s 62,92 % hlasů.

Královéhradecký kraj

Na Náchodsku lidé volili mezi současným senátorem Martinem Červíčkem (ODS) a Jaroměřským starostou Janem Borůvkou (ANO). Vítězem se stal Červíček s 62,18 % hlasů. 

Pardubický kraj

V Chrudimi se své křeslo s 52 % hlasů uhájil senátor Jan Tecl (ODS), vyzyvatelem mu byl místostarosta Havlíčkova Brodu Vladimír Slávka (ANO).

Na Svitavsku se pak proti sobě postavili David Šimek (KDU-ČSL a Nestraníci) a dosavadní senátor Michal Kortyš (ODS). Novým senátorem bude nakonec Šimek s 57,36 % hlasů. 

Kraj Vysočina

Na Třebíčsku se o místo v Senátu utkali senátorka Hana Žáková (za STAN) a poslanec Drahoslav Ryba (za ANO). Zvítězila Žáková s 56,22 % hlasů.

Olomoucký kraj

Druhé kolo senátních voleb na Prostějovsku bylo soubojem primátora Prostějova Františka Jury (ANO) a městského zastupitele Pavla Dopity (SPD). Jura jasně zvítězil s 72,43 % hlasů. 

Na Šumpersku pak své křeslo obhajoval senátor Miroslav Adámek (za ANO), prohrál ale proti profesoru Stanislavu Balíkovi (NK), který získal 54,25 % hlasů.

Moravskoslezský kraj

O přízeň Opavanů bojovali primátor města Tomáš Navrátil (ANO) a senátor Herbert Pavera (SPOLU). Většinu přitom přesvědčil Navrátil, který získal 63,68 % hlasů. 

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji proti sobě v Brně-městě stanuli režisér Břetislav Rychlík (za TOP 09, ODS, Piráty a Zelené) a náměstkyně brněnské primátorky Karin Podivínská (ANO a SOCDEM). Více lidí, konkrétně 67,8 % voličů, oslovil Rychlík.

Na Břeclavsku pak soupeřil šéf Přísahy Róbert Šlachta s poslancem hnutí ANO Miroslavem Janulíkem. Vítězství si připsal Šlachta s 58,88 % hlasů. 

Zlínský kraj

Na Zlínsku se o senátorské křeslo utkali ekonom Oldřich Hájek (za ANO) a současný senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Vyhrál Hájek s 52,16 % hlasů. 

První kolo senátních voleb přineslo řadu překvapení. Lidé zvolili pět senátorů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.