Česko je rekordmanem v odkladech do školy. Politici i odborníci to chtějí omezit

Až čtvrtina dětí ze zhruba sta tisíc, které se narodily v jednom roce, usedá poprvé do lavic základních škol o rok později. Povinnou školní docházku startují až v sedmi letech. Třeba pro letošní školní rok v Česku dostalo odklad více než 25 % šestiletých dětí. V Evropské unii se řadíme mezi rekordmany.

"Přehání se to, vznikají potom disbalance mezi staršími a mladšími dětmi ve třídě. Naprosto souhlasím s návrhem, aby potvrzení školního odkladu bylo pouze na základě souhlasu odborného lékaře, případně školy," řekl Jan Horkel, ředitel Základní školy Pod Žvahovem v Praze. 

"Děti jsou o rok déle ve vzdělávacím systému. Rodiče si sice někdy myslí, že to, že dají dítě o rok později do školy, dítěti prospěje, ale i ze šetření České školní inspekce a z dalších výzkumů je dokázáno, že tento rok vývoje dítěte není přínosem," poznamenal prezident Asociace základních škol ČR Luboš Zajíc.

[chooze:article;value:571533]

​Kritéria posuzování školní zralosti nejsou podle odborníků jednotná. Podle jedné z maminek, jejíž syn odklad dostal, by rodiče měli dávat na radu vychovatelek a odborníků mateřských škol, které s předškolními dětmi pracují. "Syn má odklad, protože měl i problémy. Myslím, že mu to pomohlo, protože díky tomu dozrál a ten přechod je jednodušší," domnívá se.

"Pro děti je to teď náročné ve všech ohledech, takže já jsem pro, aby chodily později," souhlasí další rodiče. "Vnímám, že odkladů je čím dál víc, že ve školce některé děti mají předškolní přípravu dva roky a na některé se třeba ani nedostane, protože se nevejdou do předškolní třídy. Na druhou stranu si říkám, že ty prázdninové děti jsou sporné, jestli jsou tak vyspělé," tvrdí jiná maminka.

​Každoročně podle pedagogů usedají do lavic prvňáčci, kteří odklad vůbec nepotřebují. Někteří rodiče se nechávají ovlivnit svým okolím a na radu odborníka nekoukají. "Hrozí školní inspekcí, nebo dokonce právníky. Obcházejí různá školská poradenská zařízení a neuvědomují si, že tím mohou svým dětem uškodit," nechal se slyšet pedagogický poradce Martin Sezima.

"Dnešním výchovným trendem, který je na vzestupu, je přeopečovávání dětí, nevystavování dětí zátěžovým situacím, což nakonec vede k jejich snížené schopnosti adaptability," tvrdí psycholog.

[chooze:article;value:574857]

Odklad je podle odborníků neoddiskutovatelně namístě v případě dětí s kombinovaným postižením, dále pak když je dítě velmi nemocné a jeho zdravotní stav znesnadňuje nástup. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.