Piráti začínají hlasovat o setrvání ve vládě. Nelíbí se jim, že Fiala "ukázal zuby"

Úderem páteční desáté hodiny začínají členové Pirátské strany hlasovat o budoucnosti svého vládního angažmá. "Hlasování nebude veřejné, skončí v pondělí ve 20:00 a nebudou vidět žádné průběžné výsledky," upřesnil pro TN.cz iniciátor vnitrostranického plebiscitu Ondřej Ručka, který je zároveň končícím zastupitelem v Moravskoslezském kraji.

​U Pirátů zavládla velká vlna nevole v úterý. Premiér Petr Fiala oznámil, že navrhne odvolání místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, protože nevěří, že vyřeší problémy se zaváděním digitálního stavebního řízení.

[chooze:article;value:575644]

Řada Pirátů už se nechala slyšet, že si nedovedou představit pokračování ve vládním angažmá, a podobný názor zastávají i někteří politologové, přestože je předseda vlády spokojen s prací dalších pirátských ministrů Jana Lipavského a Michala Šalomouna.

"Pokračování Pirátské strany ve vládě za současné situace si nedokážu představit, ztratili by tím zbytky své sebeúcty. To už by rovnou bylo možné definitivně říci, že neexistují," uvedl pro TN.cz politolog Lukáš Valeš.

"Pan premiér pravděpodobně chtěl ukázat, že je tvrdý politik. Jihočeský hejtman Martin Kuba ze stejné partaje už několikrát řekl, že jeho úspěch v krajských volbách není úspěchem celostátní ODS. To se teď bude propírat, protože asi nejen všechny občanské demokraty překvapil volební úspěch hnutí ANO. Fiala se evidentně rozhodl pro novou image tvrdých loktů. Doposud mírný profesor z Brna ukázal zuby," dodal Valeš.

 Fiala měl Bartoše odvolat dřív. Piráty dostal do pozice oběti, tvrdí politolog (24/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.