Počasí chystá teplotní skok. Čeká nás déšť a přízemní mrazíky

Bez deštníku a bundy to ve čtvrtek v Čechách nešlo. Přitom ještě ve středu odpoledne bylo slunečno a teploty okolo 25 stupňů Celsia. "Přes území ČR nám přechází zvlněná studená fronta, přináší nám srážky, hlavně ve tvaru slabého deště nebo mrholení," řekla meteoroložka ČHMÚ Polina Matyuninová.

Na východě republiky bylo citelně lépe. Typicky babí léto se tam zdrželo. "Ráno byla zima, ale teď je to fajn. Mně to vyhovuje takhle, jsem ještě v parku na trávě. Já se chystám na babí léto, očekávám, že ještě bude hezky," shodli se v anketě obyvatelé Zlína.

[chooze:article;value:575786]

​Podobné výkyvy nás v následujících dnech a týdnech čekají mnohem častěji. Ochladí se, na horách může sněžit a silně foukat, v nížinách teploty klesnou k deseti stupňům Celsia a přidají se noční a ranní mrazy. "Ty mohou poškodit zeleninu. Bude vydaná pravděpodobně v sobotu výstraha," upozornila dále meteoroložka.

Přitom to nejsou ještě ani tři týdny, co jsme se potýkali s tropickými teplotami a bylo potřeba se chladit zmrzlinou a ledovou tříští. V příštím týdnu se sice trochu vyjasní a teploty se vrátí ke 20 stupňům, podle dlouhodobého výhledu pak ale opět přijde sešup a kolem 20. října máme očekávat tzv. šimonská chladna, tedy sychravé počasí a začátek sezóny přezouvání. "Doporučuju lidem vyměnit pneumatiky kolem 15. října, tím vůbec nic nezkazí," poznamenal majitel pneuservisu Ladislav Husárik.

Lidé už s chladnějšími dny počítají. "Všechno mám připravené, i kdyby začalo sněžit, tak mám co si obléct. Bydlím v malém bytě, mám všechno po ruce," shodli se v anketě televize Nova.

S velkou opatrností se přitom meteorologové snaží předpovídat i zimu, očekávají spíše déšť a bláto.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.