Zemřel přední český lékař Pavel Klener. Byl klíčovou osobností v oboru onkologie

[chooze:gallery;value:37520]

​Ve věku 87 let zemřel v pátek Pavel Klener, přední onkolog a hematolog, někdejší prorektor Univerzity Karlovy. O jeho odchodu informovala Česká onkologická společnost (ČOS). 

"S hlubokým zármutkem informujeme o úmrtí výjimečné osobnosti české medicíny a lídra v oblasti onkologie, pana prof. MUDr. Pavla Klenera, DrSc., který nás opustil v pátek 20. září 2024," informovala ČOS.

[chooze:article;value:575531]

​"Byl klíčovou osobností v rozvoji české onkologie, především díky systematickému přístupu, který integroval molekulární biologii, farmakologii a kliniku. Zasloužil se o profilování klinické onkologie jako samostatného oboru v České republice. Přes těžké podmínky totalitního režimu nadále posouval obor dopředu a po revoluci byl prvním porevolučním ministrem zdravotnictví," napsala dále společnost. 

Pavel Klener byl rovněž popularizátorem vědy a dlouhodobě přispíval k rozvoji české lékařské komunity na domácí i mezinárodní úrovni. Získal řadu významných ocenění, včetně Zlaté medaile Univerzity Karlovy, Státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti vědy a dalších prestižních vyznamenání, která svědčí o jeho výjimečných podstatných činech. "Jeho odchod je nesmírnou ztrátou nejen pro nás, jeho kolegy, ale i pro celou lékařskou komunitu. Vždy si budeme pamatovat jeho odborné i lidské kvality, které zanechaly nezapomenutelný otisk v našich životech i profesní kariéře," dodala ČOS.

[chooze:article;value:573544]

​V roce 2012 obdržel Klener hlavní Národní cenu projektu Česká hlava za průkopnictví v zavádění chemoterapie zhoubných nádorů do klinické praxe, její vysvětlování moderními poznatky molekulární biologie a založení této disciplíny v Československu.

Významnou stopu zanechal také v české politice, od konce roku 1989 do června 1990 byl ministrem zdravotnictví a sociálních věcí. Do roku 1992 byl pak poslancem České národní rady za Občanské fórum.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.