Starostové nominovali náhradu za Síkelu. Novým ministrem má být Vlček

Starostové a nezávislí vybrali svého nominanta na post ministra průmyslu a obchodu. Je jím první místopředseda hnutí a poslanec Lukáš Vlček. Ten by měl resort převzít po dosavadním ministru Jozefu Síkelovi, kterého vláda vysílá do Evropské komise.

"Vlček se dlouhodobě věnuje hospodářské politice, podílel se také na přípravě nové hospodářské strategie České republiky," tvrdí STAN. "Jde o investice do inovací, vzdělání, infrastruktury, opatření na snižování byrokracie či zefektivnění regulace," dodává hnutí.

"Lukáš Vlček je jeden z nejpracovitějších politiků, jaké znám. Typ člověka, jakého podle mě politika potřebuje jako sůl. Jedná racionálně, přemýšlí, než něco řekne, umí naslouchat druhým. S agendou MPO je dobře obeznámený díky dlouhodobé spolupráci s Jozefem Síkelou a jeho kolegy, takže práce na tomhle důležitém resortu se nezastaví ani na chvíli," tvrdí pak předseda hnutí Vít Rakušan.

[chooze:article;value:575746]

"S rozhodnutím celostátního výboru už jsem seznámil premiéra Fialu, další kroky proběhnou po dohodě s ním a s prezidentem," dodal Rakušan.

"Nastupuji do rozjetého vlaku a máme před sebou spoustu důležitých kroků. Jde například o dotažení smlouvy s vítězem tendru na výstavbu nových jaderných bloků nebo otázku importu plynu. Určitě ale svůj čas v čele resortu průmyslu a obchodu nechci chápat jako prostor pro to jen něco dokončit. Moje vize jsou mnohem pestřejší a mají přesah do dalšího volebního období," prohlásil pak sám Vlček.

Dvaačtyřicetiletý Vlček má dlouholeté zkušenosti především z komunální politiky. V letech 2006–2021 působil jako starosta Pacova na Pelhřimovsku. Od roku 2021 pak sedí v Poslanecké sněmovně. Tam dosud působil jako předseda Stálé komise pro hybridní hrozby, člen Rozpočtového výboru a člen Výboru pro životní prostředí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.