Írán obrací. Postavil se proti válce na Ukrajině, Rusko označil za agresora

Dosavadní spojenec Ruska, Írán, zdá se, otáčí. Prezident země Masúd Pezeškján se totiž během své návštěvy Organizace spojených národů nechal slyšet, že nepodporuje ruskou agresi na Ukrajině, a dodal, že by země měly své hranice navzájem respektovat. Informoval o tom deník Guardian.

Írán přitom Rusko doposud spíše podporoval, ačkoliv to nikdy oficiálně nepřiznal. Moskvě například dodával drony Šáhid, které režim Vladimira Putina využívá k útokům na ukrajinská města. Minulý týden měl podle portálu Times of Israel Putin dokonce odsouhlasit vzájemnou smlouvu o strategickém partnerství.

Teď ale Teherán v podstatě označuje Rusko za agresora. Jen pár dní předtím navíc Pezeškján naznačil, že země pozastavuje zbrojní dodávky určené pro ruské vojáky. Učinil tak v souvislosti s informací zveřejněnou Washingtonem, že Írán Rusku dodává balistické střely.

[chooze:article;value:575563]

"V minulosti možná k takovým dodávkám docházelo. Mohu vás ale ujistit, že od mého nástupu do funkce žádné takové dodávky do Ruska neproběhly," cituje z jeho prohlášení web Kyiv Independent.

Pezeškján se funkce ujal teprve letos v létě po vítězství v červencových volbách. V nich byl považován za umírněného a reformního kandidáta. Prezident ovšem nehraje v íránské politice hlavní roli. Nejmocnějším mužem v zemi je totiž její duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí.

Do Ruska z Íránu měly zamířit balistické střely. Je to alarmují, varovaly Spojené státy (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.