Lékař Bohdalové promluvil: Nakazila se jinou, velmi raritní bakterií

Jiřina Bohdalová, která po otravě jídlem v úterý skončila v nemocnici, netrpí podle svého lékaře Petra Neužila otravou botulotoxinem, jak se původně myslelo. "Jde skutečně nejspíše o mikrobiální infekci, která je ve spojitosti s jídlem. Ale není to botulotoxin, je to jiná, velmi raritní bakterie," řekl pro televizi Prima.

[chooze:article;value:575484]

Bakterií se měla herečka nakazit pravděpodobně z masa, které nebylo dostatečně či vůbec tepelně zpracováno. Její prognóza je podle lékaře ale dobrá. "My jsme teprve včera nasazovali antibiotickou léčbu podle poměrně přísných kritérií. Začali jsme léčit to pravé agens (původce choroby; pozn. red.)," řekl pro TV Nova Neužil.

"Počítáme s tím, že by efekt léčby měl zítra nastoupit. Její klinický stav se výrazně zlepšuje. Kondice zatím není optimální, ale budeme věřit, že se Jiřina zlepší velmi záhy a že to všechno bude velmi optimistické," uvedl dále Neužil s tím, že stav Bohdalové je stabilizovaný, ale není vyhráno. "Sedá si, může se projít okolo lůžka. Není ve stavu totální imobilizace," doplnil.

Třiadevadesátiletá herečka leží na jednotce intenzivní péče Nemocnice Na Homolce, kde skončila mimo jiné s horečkami. Jen několik dní předtím se přitom účastnila společenských akcí. Brzké uzdravení už Bohdalové popřál například i prezident Miloš Zeman.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.