Petr Pavel pobouřil Ukrajince. Nechceme polovičatá řešení, vzkazují

Ukrajinské vládě se nelíbila slova českého prezidenta Petra Pavla o tom, že by Ukrajina měla být ve svých očekáváních realistická a počítat s tím, že část Ruskem okupovaného území zůstane pod kontrolou Moskvy.

"Zdůrazňujeme, že nemohou existovat žádná polovičatá řešení, pokud jde o lidské životy, svobodu, společné hodnoty, spravedlnost za ruské zločiny a obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti. V této souvislosti dočasná řešení nepřinesou trvalý mír, ale pouze oddálí válku," reagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničí, i když českého prezidenta výslovně nezmínilo.

"Společně musíme zvýšit tlak na Rusko, donutit ho ke spravedlivému míru, osvobodit ukrajinská území a obnovit respekt k mezinárodnímu právu. To je realistický scénář, kterého můžeme dosáhnout společným úsilím," stojí dále v prohlášení.

[chooze:article;value:575320]

Oficiálním cílem Ukrajiny ve válce s Ruskem je totiž osvobození všech Moskvou zabraných oblastí. Tomuto cíli má dopomoci nový mírový plán prezidenta Volodymyra Zelenského, který má Zelenskyj tento týden představit prezidentu Bidenovi a jeho dvěma možným nástupcům. Zelenskyj se dokonce nechal slyšet, že konec války je blízko.

Podle webu Ukrajinská pravda prezident Pavel svá vyjádření později mírnil. Zdůraznil, že stále považuje za nutné podporovat Ukrajinu v dosažení její územní celistvosti. "Jen musíme být realističtí ohledně časového horizontu a nákladů na dosažení tohoto cíle," vysvětlil.

Petr Pavel se na zasedání v OSN bavil mimo jiné i o ruské invazi na Ukrajině (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.