Z jihočeské zoo utekly dvě africké šelmy. Prosí o pomoc, psy je těžké odchytit

"Z důvodu špatného propojení podhrabové sítě opustili výběh dva psi ušatí. Jedná se o zvíře velikosti psa plemene špic, je neškodné a velice rychlé," napsala na facebooku zoologická zahrada Na Hrádečku, která je nedaleko Jindřichova Hradce na jihu Čech.

Zároveň se zahrada obrátila i na širokou veřejnost. "V případě, že jej uvidíte, kontaktujte, prosím, telefon 732 353 340 či 725 883 561. Pokud byste měli možnost zvíře/zvířata uzavřít v garáži, stodole, kůlně, ve dvoře apod., budeme vděčni vzhledem ke složitosti odchytu," požádala zoo. 

[chooze:article;value:573817]

​Lidé se těchto psíků nemusí bát, poznamenala pro Deník majitelka zoologické zahrady Romana Albertová. "Jsou to zvířata s aktivitou za soumraku a jsou plachá. Rozhodně nikomu neublíží a ani neuloví drůbež a podobné domácí zvířectvo," řekla. 

Na sociální síti se totiž objevily příspěvky, jejichž autoři se obávali, že by se mohla tato zvířata objevit poblíž jejich domácí drůbeže. "Jsou to hmyzožravci a maximálně snědí malé hlodavce, nemějte strach," uklidňovali je další uživatelé.

Pes ušatý pochází z Afriky, jde o šelmu z čeledi psovitých. Má většinou žlutošedou srst na těle a tmavohnědou na koncích ušních boltců, tlap a ocasu. Nepřehlédnutelné jsou jeho velké uši, které jsou schopny zachytit i ten nejslabší zvuk. Právě díky nim získal i své pojmenování.

Před časem hledala děčínská zoo čtyři makaky. Opice utekly z výběhu poté, co vandal poničil elektrický ohradník (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.