To je zábava, říkal při střelbě. Vrah deseti lidí z obchodu v Coloradu dostal doživotí

Pětadvacetiletý Američan syrského původu Ahmad Allisa masovou vraždu nepopíral, tvrdil však, že k útoku ho "navedly hlasy" a nevěděl, co činí, informovala agentura AP.

Série psychiatrických vyšetření po činu sice ukázala, že pachatel skutečně trpí schizofrenií. Podle coloradských zákonů je však nepříčetnost definována jako stav, kdy je nemožné, aby člověk rozeznal dobré od špatného. Ten se u Allisy nepotvrdil.

Kromě deseti vražd prvního stupně byl shledán vinným z desítek pokusů o vraždu a držení nelegálních velkokapacitních zásobníků. Vražda prvního stupně znamená ve státě Colorado automaticky doživotní vězení bez možnosti propuštění, uvedla agentura Reuters. Trest smrti zde byl zrušen v roce 2020.

[chooze:article;value:574986]

​Při hrůzném činu střelec nepůsobil jako člověk, který neví, co dělá, podle porotců jednal po zralé úvaze a s úmyslem. V březnu 2021 přijel s legálně zakoupenou zbraní podobnou poloautomatické pušce AR-15 k supermarketu ve městě Boulder u Denveru.

​Hned na parkovišti zastřelil dva lidi. Pokračoval v palbě uvnitř obchodu, kde zastřelil dalších osm lidí včetně zasahujícího policisty. Dvě zraněné oběti ke všemu popravil z bezprostřední blízkosti.

"To je zábava, to je taková zábava," opakoval si podle svědkyně, která se schovala v regále za pytli s bramborovými lupínky a jeho běsnění tak přežila. Allisa se vzdal teprve poté, co ho jeden z policistů postřelil do nohy.

[chooze:article;value:431344]

​O motivu svého činu střelec nikdy nepromluvil. Podle prokuratury však konal metodicky, brutálně a byl si vědom toho, co dělá. Vhodná místa k útoku v Boulderu jako bary a restaurace hledal na internetu, den před činem se zaměřil na velké obchody.

Allisa se narodil v Sýrii, s rodiči emigroval do Spojených států jako dítě, usadili se na předměstí Denveru. Blízkým neušlo, že se na střední škole začal uzavírat do sebe, trpěl samomluvou a byl paranoidní. Rodina však nevyhledala odbornou pomoc, neboť se bála ostudy.

Střelba na americké škole. Zemřeli děti i učitelé, útočníkovi je 14 let (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.