Jižní Korea už odmítá být zdrženlivá. Chystá vojenská opatření proti KLDR

Severní Korea nadále pokračuje ve své balónové kampani. Jen přes noc na pondělí do Jižní Koreje přiletělo 120 balónů plných odpadků. Od konce května jich pak Severokorejci měli poslat 5 500. To ale nechce Jih nadále tolerovat.

"Ačkoli mohou severokorejské balóny způsobovat nepříjemnosti a potíže, naším základním opatřením k jejich likvidaci je ukázat, že nepřítel z toho nemá žádný prospěch," uvedl v prohlášení jihokorejský Sbor náčelníků (armádních) štábů (JCS) podle agentury Jonhap.

[chooze:article;value:573413]

"Přesto pokud dojde k vážnému ohrožení bezpečnosti našich občanů nebo pokud bude vyhodnoceno, že Sever překročil linii, naše armáda přijme přísná vojenská opatření," dodal JCS. Jeho mluvčí Lee Sung-jun ale odmítl specifikovat, jak bude definovaná taková linie.

Jihokorejští představitelé již dříve prohlásili, že tvrdě zakročí proti KLDR, pokud jejich obyvatelé utrpí jakoukoli újmu. Je ale neobvyklé, že představitelé hovoří o odvetné vojenské reakci na balóny s odpadky, uvádí deník The Japan Times.

JCS odsoudil balónovou kampaň Severní Koreje nejen jako "globálně trapný" čin, ale i jako "vulgární" akci, jejímž cílem je vyvolat konflikt na území svého jižního souseda. Úředník JCS upozornil i na nákladnost kampaně, která má ekonomicky strádající KLDR v přepočtu stát miliony korun.

[chooze:article;value:571101]

Balóny obtěžují Soul a okolní oblasti a některé z nich způsobily požáry. Jižní Korea však upustila od jejich sestřelování z obavy před šířením možných škodlivých materiálů nebo vedlejších škod v hustě obydlených oblastech způsobených střelbou.

Většina balónů ze Severní Koreje dosud obsahovala předměty jako papír, cigaretové nedopalky a části bot. Sever začal balóny posílat jako reakci na protivládní letáky, které přes hranice šíří jihokorejští aktivisté. V reakci na balóny jihokorejská armáda od července denně pouští z reproduktorů na hranicích propagandistické vysílání.

V červnu do KLDR dorazil Vladimir Putin. Znervóznilo to USA i Jižní Koreu (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.