Ruská jaderná superzbraň selhala. Při testu explodovala, družice objevily kráter

Neúspěchem skončil test ruské rakety RS-28 Sarmat. Ruská armáda v sobotu testovala schopnosti rakety, která je schopná nést jaderné hlavice. Sarmat patří mezi zbraně, které ruská propaganda často předvádí jako superzbraně schopné ničit celá města.

Na katastrofální selhání upozornil projekt MeNMyRC, který se zabývá geolokacemi ruských jednotek. Zničenou testovací oblast na kosmodromu Pleseck v Archangelské oblasti odhalili pomocí záběrů ze satelitů. Na místě, kde se nacházelo odpalovací silo, je na fotografiích viditelný velký kráter.

[chooze:article;value:574981]

​Raketa Sarmat tak měla explodovat přímo v silu, než z něj stačila vyletět. To potvrzují i záběry z amerického špionážního letadla RC-135S Cobra Ball, které mělo sledovat testy. Let rakety ale nezaznamenalo.

Jak píše portál Ukrajinská pravda, výbuch rakety nemusel nutně nastat při startu, ale například při napouštění paliva do střely. Raketa nebyla při testu naložená jaderným materiálem, který by napáchal ještě větší škody.

Pro Sarmat jde už o šestý test, který ruská armáda provedla. S výjimkou prvního testu, který se konal v dubnu 2022, všechny vzlety selhaly. Nezdarem skončil i úspěšný vzlet, při kterém raketa uletěla 35 kilometrů, následně však pozemní personál ztratil kontrolu a raketa se zřítila.

Moskva rozmisťuje nové jaderné střely. Jsou nepřemožitelné, tvrdí Putin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.