Ceny základních potravin jdou opět nahoru. Je to masakr, hodnotí prodavačka

Kuřecí, vepřové, ale i hovězí maso. V obchodech si nešlo nevšimnout výrazného zdražení. Prodejci jen zoufale kroutí hlavou, protože prý nejsou s dodavateli schopni vyjednat nižší ceny. "Z masa šlo nahoru v poslední době všechno. Kuřecí prsa 106, 109 korun, teď je to 149. Což je dost velký rozdíl," popsal prodejce Jiří Kužela.

"217 korun za kilo, to je masakr. Už nevědí, na čem chtějí vydělávat," povzdechla si prodavačka nad cenami. Léto vyšponovalo ceny o desítky procent. Především máslo se teď dostalo na dva roky starou úroveň, kdy lámalo cenové rekordy.

Dokonce i to nejobyčejnější máslo je teď za 60 korun, a nejsou na něj žádné speciální akce. "V létě je méně tukových složek v mléce, takže je potřeba více litrů mléka na zpracování másla, a smetana je obecně přes léto velmi drahá," objasnila ředitelka Potravinářské komory Dana Večeřová.

[chooze:article;value:575047]

​Na grafice níže je vidět, za kolik jsme nakupovali před půl rokem a za kolik vybrané potraviny nakoupíme dnes. Například ceny drůbeže prý vystřelily vzhůru z velmi nečekaného důvodu.

"Tam to bylo dáno tím, že řada zpracovatelů a chovatelů zásobovala olympiádu, takže byl nedostatek drůbežího masa," vysvětlila Večeřová. Na podzim se očekává sezónní zdražení ovoce a zeleniny. Mléko a mléčné výrobky by naopak mohly jít s cenou dolů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.