Britský ministr: Svět čelí velkému nebezpečí. Vznikla nová osa zla

Světová rovnováha je podle britského ministra obrany Johna Healeyho v ohrožení. Ministr se obává o mír, který se podařilo vybudovat po druhé světové válce a udržet i přes soupeření východního a západního bloku za studené války. A z narušení této rovnováhy viní hned tři státy.

Jak uvedl v rozhovoru pro portál The Sun, největší hrozbou pro světovou stabilitu je v současnosti Rusko vedené Vladimirem Putinem, Severní Korea s Kim Čong-unem a Írán pod vládou duchovního Sajjida Alího Chameneího. Tyto státy tituloval Healey označením "nová osa zla."

Naráží tak na původní osu zla, tedy skupinu tří států, které po útocích z 11. září 2001 prohlásil tehdejší americký prezident George Bush za úhlavní nepřítele USA. I tehdy byly její součástí Írán a Severní Korea, místo Ruska v něm však figuroval Irák pod vedením Saddáma Husajna.

[chooze:article;value:574751]

​Rusko, Severní Korea a Írán podle Healeyho stojí za řadou současných konfliktů. "Poprvé za desítky let máme válku v Evropě. Máme tu konflikt na Blízkém východě, který, jak jsme v posledních dnech viděli, má potenciál přerůst v regionální válku," poznamenal Healey s odkazem na válku na Ukrajině a boje mezi Izraelem a teroristy podporovanými Íránem.

I kvůli tomu chce Healey posílit britskou armádu, aby byla na případné budoucí konflikty připravena. "Kombinace těchto rostoucích různorodých hrozeb znamená, že musíme dělat víc a musíme to dělat jinak, abychom se udrželi v čele," prohlásil.

Healey není jediným hlasem v Evropě, který chce posilovat obranyschopnost svého státu. Své mezery v obraně napravuje například Německo, Norsko nebo Česká republika, kteří navýšili svůj rozpočet na modernizaci a vybavení armády. V případě Česka jde zejména o nové německé tanky typu Leopard a také dlouze diskutovaný nákup amerických stíhaček F-35.

USA a Británie jednají o možnosti využití zbraní v Rusku. To poslalo výhrůžku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.