Kde udělali soudruzi chybu? Írán dodal Rusku rakety bez odpalovacích zařízení

Z poskytnutí raket krátkého doletu obvinili Írán minulý týden Američané. Balistické střely Fath – 360 mají dolet až 121 kilometrů a k cíli se blíží rychlostí 4krát vyšší než zvuk. Írán však Rusům neposkytl mobilní odpalovací zařízení, informovala agentura Reuters s odvoláním na tři anonymní zdroje.

Střely by invazním jednotkám umožnily ušetřit dalekonosnější zbraně pro údery na větší vzdálenosti a zaměstnaly by už tak přetíženou ukrajinskou protivzdušnou obranu. Bez odpalovacích zařízení však není jasné, kdy a zda je okupační armáda použije.

Rakety Fath jsou odpalovány z běžných nákladních automobilů značky Mercedes i jiných, které k tomu íránská armáda speciálně přizpůsobuje. Jedním z důvodů může být skutečnost, že tyto civilní vozidla nejsou vhodná pro náročný terén a tuhou ukrajinskou zimu a Rusové si odpalovací zařízení hodlají vyrobit z vlastních vojenských náklaďáků.

[chooze:article;value:574874]

​Dalším důvodem může být skutečnost, že nový íránský prezident Masúd Pezeškján si pozdržením dodávek odpalovacích zařízení nechává prostor pro jednání s evropskými představiteli, které je plánováno na příští týden během Valného shromáždění OSN. Má se týkat íránského jaderného programu i napětí na Blízkém a Středním východě.

Teherán i Moskva dodávky zbraní popírají, ačkoliv íránské rakety delšího doletu a tisíce dronů Rusko podle Ukrajiny i Západu už používá k útokům na vojenské cíle i civilní infrastrukturu.

Dalším dodavatelem ruské armády je Severní Korea. Ukrajincům se v noci na sobotu povedlo mohutným náletem bezpilotních letounů zničit tisíce tun munice z části původem z KLDR na dvou místech na ruském území. Jeden z napadených muničních skladů patří podle listu Ukrajinska pravda mezi tři největší a nejvýznamnější zásobovací základny okupantů.

Rusku hrozí další vlna mobilizace. Ztrácí více vojáků, než jsou schopni verbovat (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.