Putinova aliance se rozpadá. Rusko nás nechrání, ale ohrožuje, říká jeho spojenec

Arménie podle webu Business Insider nedávno pozastavila své členství v Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), která sdružuje šest postsovětských zemí a o které se mluví jako o Putinově protiváze NATO.

Arménský premiér Nikol Pašinjan prohlásil, že aliance prezidenta Putina ani zdaleka neposkytuje bezpečnostní záruky, ale naopak vytváří hrozby pro jeho zemi.

Pašinjan ve středu podle novin Kıbrıs Postası uvedl, že jeho země se ve vztazích s OSKB blíží bodu, odkud není návratu. Dodal, že Arménie se každou minutou a každou vteřinou organizaci stále více vzdaluje.

[chooze:article;value:574897]

Ruské ministerstvo zahraničí Arménii varovalo, že pokud bude v takto nastaveném kurzu pokračovat, mohlo by to pro ně špatně skončit, informoval arménsko-americký deník Asbarez

"Arménie neustále hovoří o zmrazení účasti v OSKB, zatímco se začala zrychleným tempem přibližovat Západu. Je v tom určitá manipulativnost. Ekonomické ukazatele hovoří o jednom: existuje zájem lidí, firem a podniků na utužení a posílení arménsko-ruských vazeb, ale politická elita Arménie z nějakého důvodu dělá pravý opak. To by mohlo skončit špatně," prohlásila na pátečním tiskovém brífinku mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

OSKB sdružuje šest zemí bývalého Sovětského svazu: Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Rusko a Tádžikistán.

Rusko má podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého dost jaderných zbraní na zničení světa. Přesto však bývá jeho síla přeceňována. Podívejte se na rozhovor ve vysílání TN Live z poloviny srpna:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.