Norsko je v pozoru, zaznamenalo u hranic nárůst radiace. Rusko vše popírá

Norský úřad pro radiační a jadernou bezpečnost v úterý vydal prohlášení ohledně mírně zvýšené hladiny radioaktivního cesia (Cs-137) poblíž arktické hranice s Ruskem. Nezvyklé hodnoty instituce zaznamenala od 5. do 16. září ve dvou oblastech, informuje agentura Reuters.

Kreml s nařčením nesouhlasí. Podle tiskového mluvčího Dmitrije Peskova ruské úřady žádné nezvyklé hodnoty nenaměřily. Spolu s tím odmítá, že byly nějakým způsobem ohroženy lidské životy.

[chooze:article;value:571325]

​Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o zvláštní hladině Cs-137 neinformoval. "Měřená koncentrace Cs-137 se pohybovala ve zlomcích, maximálně jednotkách mikrobecquerelů na metr krychlový (becquerel je jednotkou radioaktivního záření, pozn. red.). Žádné další umělé radionuklidy nebyly v ovzduší detekovány. Data z jednotlivých odběrových míst naleznete pod položkou 'Aerosoly a spady'," uvedl SÚJB.

Cesium-137 vzniká při štěpení jádra uranu. Zároveň se ale objevuje i při lesních požárech. Radioaktivita z hořících stromů se může dostat do vzduchu, přičemž vítr ji může rozfoukat po okolí, informuje The Independent Barents Observer.

Jedno z míst, kde Norové naměřili zvýšenou radiaci na mapě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.