Izrael zabil při útoku na Bejrút velitele Hizballáhu. Libanon hlásí 14 mrtvých

Izrael v pátek zaútočil na libanonské hlavní město Bejrút. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari uvedl, že při leteckém úderu na jižní bejrútskou čtvrť Dahíja byl zabit velitel elitních jednotek Hizballáhu Radwan Force Ibráhím Akíl společně s dalšími deseti operativci Hizballáhu. 

"Naši nepřátelé nemají žádné útočiště – ani Dahíja v Bejrútu. Budeme pokračovat v operacích proti Hizballáhu, dokud nedosáhneme svého poslání: Zajistit bezpečný návrat severních izraelských komunit do jejich domovů," prohlásil izraelský ministr obrany Yoav Gallant. Izraelský úder označil za součást nové fáze války. 

"Naše cíle jsou jasné a naše činy mluví samy za sebe," okomentoval páteční úder v Bejrútu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Hizballáh se k Akílovu zabití zatím nevyjádřil.

[chooze:article;value:574831]

​Podle agentury AP se jednalo o nejsmrtelnější útok na libanonské hlavní město za poslední roky. Libanonské úřady hlásí, že při útoku zahynulo nejméně 14 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Několik hodin před izraelským úderem vyslal Hizballáh na svého jižního souseda 140 raket, a to v době, kdy severní Izrael očekává pomstu, kterou slíbil vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh za hromadné výbuchy pagerů členů této teroristické skupiny, k nimž došlo tento týden. Intenzivní bombardování na obou straných vyvolává obavy, že na Blízkém východě vypukne plnohodnotná válka.

Libanonské hlavní město Bejrút: 

K výbuchům pagerů, které zabily členy Hizballáhu, se ve vysílání TN Live vyjádřil bezpečnostní analytik Oldřich Bureš:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.