Číňané už se rozhodli. Západ hodilo přes palubu nejvyšší vedení, říká diplomat

Vztahy Ruska a Číny jsou zřejmě ještě pevnější, než se myslelo. Americký diplomat Kurt Campbell přišel s tvrzením, že podpora Ruska pochází přímo z nejvyššího čínského vedení. 

"Nejznepokojivější je, že čínská podpora Ruska pochází ze samého vrcholu," citoval ho deník VOA během slyšení zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů.

​Podpora Číny má údajně i velkou roli ve válce na Ukrajině. Peking má Moskvě dodávat čipy a další vojenskou mašinérii, která významně posiluje schopnost Ruska na bojištích. "Mnoho z toho bylo tajně podporováno Čínou a vyvolává to skutečné obavy," dodal.

[chooze:article;value:574034]

Podle deníku Politico upozornil i na to, že Rusko na oplátku Číně předává přísně střeženou vojenskou techniku na ponorky a rakety. "Vidíme snahy na nejvyšších úrovních obou vlád pokusit se skrýt a ochránit určité prvky této znepokojivé spolupráce," dodal.

Čínští představitelé obvinění Washingtonu odmítají. Ohrazují se tím, že USA by neměly "útočit na normální vztahy mezi Čínou a Ruskem" nebo omezovat "legitimní práva a zájmy" Číny a její společnosti.

Spojené státy na nadstandartní vztahy Ruska a Číny upozorňují už několik měsíců. Washington uvalil sankce na některé čínské firmy a mnozí představitelé usilují o to, aby sankcioval i čínské banky.

USA a Británie jednají o použití zbraní v Rusku. Putin vyslal varování:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.