Věděli, že je může potkat smrt. Bývalá ředitelka řekla pravdu o ponorce Titan

Vyšetřování imploze ponorky Titan pokračuje i více než rok od tragédie. Svědectví podala i bývalá specialistka společnosti OceanGate Renata Rojasová, která se neubránila emocím a před vyšetřovací komisí propukla v pláč.

Posádka podle Rojasové dobře věděla, že ponor nemusí dopadnout dobře. "Tohle se nikdy neprodávalo jako cesta do Disneylandu. Byla to expedice, kde se dějí věci a vy se musíte přizpůsobit změnám," citoval ji deník New York Post.

[chooze:article;value:574729]

Na osudnou misi k vraku lodi Titanik se sama nevydala, zúčastnila se ale dvou zkušebních ponorů. "Věděla jsem, že to, co dělám, je velmi riskantní. Nikdy jsem se ale během operace necítila v nebezpečí," dodala.

​Před ponorem se ale s posádkou setkala. "Všichni byli velmi šťastní," zavzpomínala podle ABC News. "Nikdo nebyl až tak nervózní. Byli nadšení z toho, co uvidí," doplnila. Pár hodin po ponoru ale s ponorkou ztratili spojení.

Kromě zakladatele a generálního ředitele společnosti OceanGate Stocktona Rushe byl v osudný den na palubě i britský průzkumník Hamish Harding, francouzský expert na Titanic Paul-Henri Nargeolet, pákistánský obchodník Shahzada Dawood a jeho syn Suleman. Nikdo z nich nehodu nepřežil.

Zkáza ponorky Titan. Poslední zprávy z paluby i první záběry trosek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.