Nový zákon má zajistit lepší dostupnost zubařů, řeší i placené úkony

Jednou z hlavních změn připravované novely, která prošla mezirezortním připomínkovým řízením, bude zajištění dostupnosti zubařů a jejich větší zapojení. Novela totiž zavádí plnou úhradu u moderních metod pro děti a částečně i pro dospělé.

"Navíc, pojištěnci, kteří budou pravidelně docházet na preventivní prohlídky, budou moci čerpat navýšené prostředky z fondu prevence na doplatky za zubní výplně. Tento krok podporuje naše dlouhodobé úsilí o prevenci a snížení výskytu zubních kazů," dodala vrchní ředitelka sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová.

Hrazení výkonů u zubaře

Výplně Plná úhrada výplně pro děti Plná úhrada u dospělých nevrstvené výplně z fotokompozitu (tloušťka do cca 4 mm) a chemicky nebo duálně tuhnoucích materiálů, částečná úhrada ostatních výplní, zejména vrstvené výplně z fotokompozitu
Endodoncie (Ošetření kořenových kanálků) Plně hrazeno pro děti v rozsahu celého chrupu Pro dospělé plná úhrada na řezáky, špičáky a premoláry metodou centrálního čepu, částečná úhrada ostatních metod ve stejné výši
Pulpotomie (Amputace zubní dřeně) Plně hrazeno na dočasných zubech, plně hrazeno u dětí do 18 let u řezáků a špičáků
zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Dalším přínosem této novely je podle ministerstva podpora prevence hlavně chronických nemocí, jako jsou cukrovka nebo srdeční problémy. Toho chce dosáhnou vyššími bonusy z fondů prevence zdravotních pojišťoven. Ministerstvo také chce, aby se více využívaly rezervní fondy pojišťoven.

Má vzniknout nový Fond veřejně prospěšných činností s až 2,5 miliardy korun, které mají směřovat na kvalitu a dostupnost hrazených zdravotních služeb, ale třeba také na vzdělávání lékařů. Tyto peníze mají jít ze zaplaceného pojištění.

[chooze:article;value:574784]

​Součástí má být také snadnější využití hrazených zdravotních služeb v zahraničí. Dále umožňuje zdravotním pojišťovnám uzavřít smlouvu s lékařem či nemocnicí v zahraničí.

Rakušané rozdají ženám antikoncepci, proplácet by ji mohly i české pojišťovny. Podívejte se na srpnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.