Komplikované přípravy voleb. Pro úředníky vypraví speciální vlak

Volební lístky, urnu a značení pro volební místnosti. Úřednici děčínského magistrátu brzy ráno naskočili do vlaku a vyrazili do Dolního Žlebu. Jinak než po železnici se tam totiž nedá dostat.

Za čtvrt hodiny vlak zastavil v cílové stanici, Dolní Žleb má 141 obyvatel. Jde o poslední obec před hranicemi s Německem. Vede tam jediná cesta, která je ale na úrovni řeky.

"Byly návrhy, že se to může klidně o 14 dní posunout. Nevím, co by se stalo, kdyby to bylo později. Asi by se nic nestalo," prohlásil majitel domu s volební místností Milan Krauskopf.

[chooze:article;value:574306]

​Přípravy voleb sice narušily povodně, ale jejich termín podle vlády změnit nejde. Volit se bude, ať už bude výška hladiny jakákoli. "Tam je trochu potíž, protože linkové spoje končí kolem desáté. Komise v deset večer zavře volební místnost. Využijeme výjimečně krizového vlaku, který máme připravený," objasnil primátor Děčína Jiří Anděl (ANO).

"Ten vlak primárně slouží záchranným složkám, pokud by byl potřeba nějaký zásah ve Žlebu. My ho využijeme pro tu komisi, aby se dostala v pořádku zpátky," objasnil děčínský mluvčí Luděk Stínil.

Improvizovat musí také v Opavě, kde vše potřebné pro volby řídí z evakuačního centra. Volby do krajských zastupitelstev a v některých okrscích také do Senátu začínají v pátek ve dvě hodiny odpoledne.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.