Volby je možné zorganizovat všude, tvrdí Fiala. Povodňovou daň nevyloučil

Jako poslední do předvolebního speciálu pořadu Napřímo zavítal předseda vlády i ODS Petr Fiala. Sám hned v úvodu přiznal, že nedávné záplavy můžou výrazně ovlivnit účast u blížících se voleb.

"Určitě mají lidé v těch zasažených regionech jiné starosti. Vím to, protože jsem s řadou z nich mluvil. Na druhou stranu je i v těch nejpostiženějších oblastech možné volby zorganizovat. Takže se v pátek a v sobotu uskuteční. Ty podmínky pro to, abychom je posunuli, nebyly naplněny," uvedl.

Posunutí voleb by podle něj muselo předcházet vyhlášení nouzového stavu na území celé České republiky a následně změna zákona, kterou by musely projednat obě komory Parlamentu. Podobný krok by navíc podle něj mohl legitimitu voleb ohrozit. "V maximálním případě se ten problém s volbami týká 35 obcí z více než 6 000 na území České republiky," zdůraznil.

[chooze:article;value:574281]

Řeč přišla také na to, jak chce stát obnovu poškozených území financovat. Na to se podle Fialy snaží přijít pracovní skupina ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Dodal ale, že stále nejsou vyčísleny škody, které voda napáchala. Proto je těžké určit, kolik peněz bude potřeba. Povodňovou daň ale nevyloučil.

"Já se nepřikláním, aniž bych předjímal, k navyšování daní ani k nějaké povodňové dani, ale musíme najít prostředky, kterými pomůžeme obnovit infrastrukturu," prohlásil. Dodal také, že vláda kvůli povodním upraví letošní rozpočet. Změna by měla být v řádu desítek miliard.

Jasně naopak odmítl to, že by si vláda dělala na záplavách kampaň. "Mě ani nenapadlo, že by si na tom mohl někdo dělat kampaň. Nevím, jestli to tak někdo dělá z opozice, ale vláda to nedělá," řekl. Na výkon vlády v době povodní ale podle svých slov slyšel hlavně chválu.

V krajských volbách by chtěl Fiala udržet stávající hejtmany ODS a případně k nim přidat další. Ve volbách senátních by pak ODS chtěla získat osm mandátů.

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Ministerstvo financí navýší schodek státního rozpočtu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.