Hnutí Hizballáh chystá odvetu. Oznámí, jak zareaguje na útok Izraele

V úterý odpoledne pagery, o den později i vysílačky. Libanonská teroristická organizace Hizballáh přišla v důsledku rafinovaných útoků, které se připisují izraelské zpravodajské službě Mosad, během pouhých dvou dnů o desítky svých bojovníků.

Po smrti je i několik civilistů, včetně devítileté dívky. "Nepláču proto, že bych byla smutná. Nechci, aby byl Hasan Nasralláh kvůli nám smutný. Dosáhneme vítězství. Nechci, aby si kvůli nám dělal starosti," řekla Zainab Abdalláhová, matka zabité dívky.

[chooze:article;value:574435]

​Oči celého světa se teď upírají na vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha. Ten ve čtvrtek v 16 hodin středoevropského času pronese televizní projev. Očekává se, že oznámí, jak na nejsmrtelnější útok v Libanonu od propuknutí války v Pásmu Gazy jeho muži odpoví.

Izrael už stáhl část svých jednotek z Pásma Gazy a přemísťuje je směrem na sever k hranicím s Libanonem. Izraelský ministr obrany avizoval začátek nové fáze války.

Pod drobnohledem se mezitím ocitla maďarská společnost BAC Consulting. Podle deníku The New York Times se jedná o fiktivní společnost vytvořenou izraelskými zpravodajskými důstojníky. Firma vyráběla pagery i pro běžné klienty. Zařízení pro Hizballáh, která obsahovala baterie s příměsí výbušniny, údajně produkovala odděleně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.