Při povodních pomáhají i americké armádní drony. Ze vzduchu mapují situaci

Americký dron Reaper vydrží ve vzduchu 24 hodin, rozpětí jeho křídel je 21 metrů a váží skoro pět tun. Běžně je to hlavně bojový dron, díky zabudovaným technologiím je ale i výborný pozorovatel, proto ho nyní Američané nabídli na pomoc při monitorování oblastí postižených povodní.

"Většinou to jsou vzdálená území, kam je obtížné se dostat. Pro začátek té mise zůstává v oblasti Jesenicka," sdělil k nasazení dronů Michal Kudyn z Velitelství vzdušných sil Armády ČR.

"Spolupracujeme se záchrannými složkami ČR. Je to poprvé, co to děláme mimo území USA. V Texasu máme spousty přírodních katastrof, nejvíce v USA, a tak tam cvičíme tuto spolupráci, takže jsme rádi, že tyto zkušenosti můžeme uvést do praxe nyní v ČR," prohlásil Ashleigh Hernandez z americké armády.

[chooze:article;value:574426]

​Veškerá předletová příprava probíhá pomocí operátorů na letišti v Čáslavi. Samotný let už ale řídí operátor v Mošnově. Dron Reaper ve výšce osmi kilometrů zdokumentuje škody a on-line je předá operačnímu středisku. Hasiči tak mají detailní přehled. Data z letounu poslouží další letce dronů, které mají menší rádius působení a které už si pak řídí sami hasiči.

"Spolupracujeme v různých letových hladinách a v různých prostorech. Data dáváme do systému Jestřáb, dá se jím jednoduše procházet a jednoduše to můžeme spojovat s mapovými podklady," popsal Jiří Studnička z dronové služby hasičů.

Ve středu byl americký dron ve vzduchu celých deset hodin a operoval hlavně nad Jeseníky. Ve čtvrtek bude jeho mise pokračovat. Původně byly drony v České republice na cvičení aliančních vojsk Ample Strike. Jejich cílem bylo spolupracovat s návodčími v týlu nepřítele, povodně ale jejich úkol změnily.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.