Škody jsou v dopravě stamilionové. Probíhající stavby to neohrozí, říká Kupka

"V tuto chvíli víme, že na železnici škody půjdou do stamilionů korun. Přibližně podobný rozsah očekáváme i na silnicích a na dálnicích," řekl Kupka s tím, že konkrétní částka se bude ještě zpřesňovat. Největší škody mají být na silnicích první třídy v zasažených regionech Ostravska, Opavska a Jesenicka.

"Snažíme se co nejrychleji opravit infrastrukturu, která je zároveň předpokladem, aby mohly probíhat i ty další práce a obnova toho území co nejintenzivněji," uvedl ministr. Jedním z prvních kroků teď má být kontrola statiky mostů. Už teď je ale jasné, že některé budou vyžadovat opravu.

[chooze:article;value:573919]

Další prioritou je i obnovení železniční dopravy do Ostravy. "Prověřujeme stav železničního svršku. Co je nejcitlivější, je signalizační zařízení a slaboproud," popsal ministr. Dopravce tak ministerstvo vyzvalo, aby povolali dieselové lokomotivy nezávislé na elektrickém proudu. Jak rychle se podaří železniční uzel v Ostravě obnovit, není zatím jasné.

"V první chvíli to budou finanční prostředky našich investičních organizací, protože i v běžné údržbě teď ty organizace měly finanční prostředky na zbývající měsíce (roku, pozn. red.)," přiblížil, kdo opravy zaplatí.

[chooze:article;value:574186]

"Pokud bude možné odložit nějakou investici do příštího roku, abychom tady dokázali obnovit provoz, tak to je věc, kterou určitě rychle uděláme," dodal. Nemělo by to ale ohrozit žádné probíhající stavby. Zvažuje se použití peněz z evropského Fondu solidarity nebo Národního plánu obnovy.

Litovel pod vodou. Tyto záběry odhalují velikost katastrofy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.