Oblíbený lék na bolest čelí výpadku. Ministerstvo zakázalo jeho vývoz

Lék Ketonal, který obsahuje léčivou látku ketoprofen, čelí výpadku. Ten se týká také léků Ketonal Forte a Ketonal Prolong. Vyplývá to z webových stránek SÚKL.

Ketoprofen je nesteroidní antirevmatikum působící proti zánětu, bolesti a zvýšené teplotě. Používá se například při revmatoidní artritidě, artróze, revmatismu, po operaci, při bolestivé menstruaci nebo po úrazech. 

​Ketonal je podle informací SÚKL obtížně nahraditelný a pacienti by se měli poradit se svým lékařem, zda můžou využít jiný lék. Tento přípravek není k dostání kvůli problémům s výrobou.

[chooze:article;value:573527]

Předpokládaný termín obnovení je u léku Ketonal Prolong 31. října, u léku Ketonal Forte 14. listopadu a nejdéle budou pacienti zřejmě čekat na lék Ketonal, který je ve výpadku již od července a jeho dodávky by se měly obnovit až 24. ledna 2025. 

Zákaz vývozu

Ministerstvo zdravotnictví kvůli problémům s lékem minulý týden vydalo zákaz distribuce léku Ketonal Forte do zahraničí. Uvedlo to na svých stránkách. Mezi důvody ministerstvo uvedlo, že množství léčivého přípravku na trhu v České republice by se distribucí do zahraničí snížilo tak, že by nevystačilo pro pacienty v tuzemsku.

"Zákaz distribuce je přiměřeným opatřením vzhledem k možnému ohrožení zdraví obyvatel České republiky v důsledku nedostupnosti léčivého přípravku KETONAL FORTE. Veřejný zájem na ochraně zdraví obyvatelstva a zájem na zajištění dostupnosti léčivých přípravků odůvodňuje přiměřenost tohoto opatření ve vztahu k zásadě volného pohybu zboží na vnitřním trhu Evropské unie. Toto opatření obecné povahy je vydáváno pouze na nezbytně nutnou dobu, přičemž pominou-li důvody, pro které bylo vydáno, bude toto opatření obecné povahy zrušeno," uvedla ředitelka odboru léčiv a zdravotnických prostředků Daniela Rrahmaniová.

Problémy i v zahraničí

Lék nemá výpadek jen v Česku. Stejná situace je i v Chorvatsku, kde také Ketonal chybí. I v chorvatských lékárnách čekají jeho návrat v průběhu ledna, uvedl chorvatský deník Dnevnik

Léky na předpis by se brzy mohly prodávat přes internet. Podívejte se, co si o tom myslí lékárníci (9/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.