Chtěl bojovat na Ukrajině, teď muže podezírají z pokusu o útok na Trumpa

Světová média obletěla v neděli zpráva o údajném plánovaném útoku na bývalého amerického prezidenta Trumpa. Američanům se podařilo zadržet muže, kterého podezírají z pokusu o atentát. Ten byl podle médií velkým odpůrcem Trumpa, ale i velkým podporovatelem Ukrajiny.

Podezřelý má být 58letý Ryan Wesley Routh. Se svým odporem vůči exprezidentovi se v minulosti netajil ani na sociálních sítích. Na síti X třeba v dubnu podle CNN napsal, že Bidenova kampaň se měla nazývat "KADAF, udržme Ameriku demokratickou a svobodnou. Trumpově kampani by se mělo říkat MASA, udělejme z Američanů opět otroky". "Demokracie je ve hře a my nemůžeme prohrát," dodal.

[chooze:article;value:573542]

Podle deníku The New York Times měl po vypuknutí války na Ukrajině chtít tam vyrazit a bojovat proti Rusku. Přestože neměl žádné vojenské zkušenosti. "Jsem ochoten letět do Krakova a jet na hranice Ukrajiny jako dobrovolník, bojovat a zemřít," napsal. Měl se chtít i pokoušet o rekrutování afgánských vojáků pro boj na Ukrajině.

Muž měl mít v minulosti i problémy se zákonem. V roce 2002 ho měli zatknout poté, co ho zastavila policie a on údajně přiložil ruku ke střelné zbrani a poté odjel a zabarikádoval se v obchodě. Z veřejně dostupných záznamů vyplývá, že od 90. let minulého století se Routha týkalo několik soudních případů. Podle kanálu NBC News měl třeba vlastnit kulomet.

[chooze:article;value:574110]

Muž se měl v neděli ukrývat poblíž golfového hřiště na Floridě, kde se pohyboval i Trump. Poté, co jeden z členů ochranky spatřil hlaveň, zahájil po podezřelém palbu. Ten se měl dát na útěk, později se ho ale podařilo dopadnout. Na místě jeho úkrytu se našla puška typu AK-47. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.