Zdeněk Barták oslavil 70. Popřát mu přišla Vondráčková nebo Michal David

Písničky Nenapovídej a Nonstop si zpívají lidé napříč všemi generacemi. Není proto divu, že za ně autor skladeb Zdeněk Barták získal platinovou desku za milion prodaných titulů. Nedávno oslavil 70. narozeniny a při té příležitosti zavzpomínal na své celoživotní úspěchy.

Já si myslím, že jsem spokojený. Podařilo se mi napsat spoustu hezké muziky, ať už je to seriálová hudba jako Zdivočelá země nebo Policie Modrava, nebo prostě spoustu písniček, které posluchače oslovily. Ať už to byl třeba Kamarád Hanky Zagorové, Nenapovídej, Nonstop," pochvaloval si oslavenec.

[chooze:article;value:571613]

​Zdeňkova tvorba nastartovala kariéru řadě zpěváků, mezi nimiž nechybí ani Michal David. "Pro mě kariérně to byl obrovský úspěch a strašně mi to pomohlo, protože jsme udělali spoustu skvělých písniček do filmů a Nenapovídej, to byl prostě můj start, který mě vystřelil do hudebních nebes," popsal zpěvák.

Autorské písně sklidily úspěch nejen v Česku, ale i v zahraničí. "Dělal jsem muzikál v Soulu, kde jsem dalším našim skladatelům otevřel cestu, a měl jsem tu poctu za něj dostat dva Oscary, přestože umím jen sedm slov korejsky a všechno jsem dělal na korejské texty," uvedl Barták.

[chooze:article;value:551545]

​K hudbě ho přivedl otec, a to poměrně rázným způsobem. "Když mi bylo patnáct, tak mě otec přihlásil na přijímací zkoušky na pražskou konzervatoř a já jsem hudbu vůbec nechtěl dělat. Přestože jsem hrál docela dobře na klavír, tak jsem chtěl prodávat elektronické zboží v obchodním domě Kotva. Tak jsem dostal jednu facku a ta vlastně rozhodla o mojí hudební kariéře skladatele," popsal.

Mezi hosty se objevili i Zdeňkovi dlouholetí přátelé. "Zdeněk je pohodář, takže vždycky jsme byli na stejné, příjemné vlně a vážíme si jeden druhého," vzpomínala Helena Vondráčková. "Já mám písničku, kterou mi napsal, Jen blázen žárlí, ale Zdivočelá země, kterou jsem natočil, patří mezi nejkrásnější. Ale já mám od něj asi třicet písniček nebo čtyřicet, takže co písnička, to perla. On je hitmaker," vyzdvihoval Jakub Smolík.

[chooze:article;value:550562]

​Ke svým 70. narozeninám připravuje Zdeněk velkolepý koncert, kde nebudou chybět největší pěvecké legendy Česka. "Věřte mi, že dostat ty špičkové interprety na jeden termín a na jedno místo není vůbec jednoduché. Nám to nikdo neodmítl a já si toho taky hrozně vážím," řekl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.