Praha se připravuje na povodně. Vltava má kulminovat v neděli

V předvečer povodní v roce 2002 tehdejší pražský primátor Pražany uklidňoval, že se nic neděje. "To je nějaká fáma. metro zatopené není, doporučuji lidem jezdit metrem," vzkázal tenkrát.

Pak přišla tisíciletá voda a metro zatopila v délce 17 kilometrů. Dnes je situace diametrálně odlišná a politici, meteorologové a záchranné složky před vodou varují v takové míře, že to nikdo nepamatuje.

Momentálně Prahou protéká necelých 400 metrů krychlových za sekundu. Odpouští se Vltavská kaskáda i Hostivařská přehrada.

[chooze:article;value:573888]

"Vltava má v Praze kulminovat v noci na neděli. Stoupne o 60 až 80 centimetrů, průtok by neměl výrazně překročit 1000 m3/s, tedy druhý stupeň. Hrozí silný vítr, ten situaci komplikuje, problémy na vodě, na ulicích," oznámil primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Protipovodňové zábrany už jsou v Libni, na Zbraslavi a poblíž Karlova mostu. V některých částech Prahy uzavřeli podzemní garáže. Stojí přívoz, lanovka na Petřín a v sobotu se zastaví veškerá lodní doprava. V ohrožených vestibulech metra jsou připraveny ochranné zídky.

"Ke 130 profesionálních hasičů v každé směně a 700 dobrovolných hasičů," vyjmenoval ředitel Hasičského záchranného sboru Praha Luděk Prudil. "Máme plachty, máme připravené hřebíčkovačky. Všechny ty přípravy jsou situovány jak na vodu, tak vítr," dodal mluvčí pražských hasičů Miroslav Řezáč.

[chooze:article;value:573893]

Hasiči od rána plnili pytle s pískem. Byly jich stovky. Uzavřena už jsou také protipovodňová vrata na Kampě.

"Plní se dvoukomorové pytle. Nakladač přiveze písek a ten písek se tím naplní, zašije a ty pytle jsou předávány jednotlivým městským částem," popsal Řezáč.

Pražská ZOO doufá, že letošní povodně nebudou tak velké jako například v roce 2013, kdy voda sahala až k modré vlajce. Anebo v roce 2002, kdy se voda vyšplhala až nahoru k žluté vlajce.

"My se řídíme protipovodňovým plánem. Evakuace zvířat se nedá dělat preventivně, protože je to velký zásah do jejich životů. Začneme s předstihem vyklízet obchody se suvenýry," vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Od sedmé večer byly uzavřeny náplavky v centru města. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.