Tramvaje se vrací na Václavské náměstí

Letos v létě začala dlouho očekávaná rekonstrukce horní poloviny Václavského náměstí včetně výstavby nové tramvajové trati. Tramvaje se tak po více než 40 letech vrátí na část Václavského náměstí. Jedná se o symbolickou, ale především o dopravně velmi důležitou událost v životě metropole. Ačkoliv se veřejnost shoduje v nutnosti proměnit a zkulturnit Václavák, názory na návrat tramvají se různí. Kolem jejich návratu totiž panuje spousta dohadů, polopravd a většina Pražanů úplně neví, co konkrétně rekonstrukce náměstí přinese.

Proto se hlavní město rozhodlo uspořádat speciální akci pro širokou veřejnost nazvanou NOVÝ VÁCLAVÁK, která se uskuteční ve čtvrtek 19. září 2024 od 14:00 do 22:00 hodin v již zrekonstruované spodní části Václavského náměstí. V rámci programu se budou na pódiu pravidelně v blocích střídat historici, architekti, dopravní odborníci a také pražští politici - všichni, kteří mají co říct k přestavbě náměstí a k výstavbě nové tramvajové trati. Na velkoplošné obrazovce budou prezentovány vizualizace nové podoby náměstí od autorů vítězného návrhu ze studia Jakub Cigler Architekti. Doplní je zajímavé historické záběry a fotografie, které návštěvníkům přiblíží, jak náměstí žilo v minulosti.

Součástí programu bude v 16:45 hodin vernisáž panelové výstavy historika a architekta Ondřeje Šefců nazvaná Václavák, tramvaje?!, která zde pak bude k vidění ještě 14 dnů. Představen bude i srozumitelný časový plán rekonstrukce náměstí, který by měl Pražanům detailně vysvětlit, kdy se která část rekonstrukce náměstí a výstavby tramvajové trati bude realizovat.

Na náměstí bude také diskusní zóna, kde budou moci zájemci z řad veřejnosti s přítomnými odborníky a pražskými politiky diskutovat. Připraveno je i příjemné zázemí v podobě oblíbených pražských židlí a stolků, mobilní kavárny a občerstvení. Atmosféru celé akce oživí vystoupení interpretů různých hudebních žánrů.

K dispozici by měla být i on-line verze výstavy pro mobilní telefony, kde si návštěvníci budou moci skrze QR kódy prohlédnout videa a prezentace na telefonech a odnést si je s sebou domů. Program akce nazvané NOVÝ VÁCLAVÁK je určen nejširší veřejnosti napříč generacemi. Vstup je zdarma.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.