Připravte se na evakuaci, řekl Rakušan. V zavazadle nesmí chybět léky či doklady

Hrozba povodní není tím jediným důvodem, proč je dobré mít připravené evakuační zavazadlo, mohou nastat i živelné katastrofy jiného druhu, průmyslové havárie, velké požáry. A v krizových situacích často ani není čas si něco zabalit. 

"Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění bytu v důsledku vzniku mimořádné události a nařízené evakuace. Jako evakuační zavazadlo poslouží například batoh, cestovní taška nebo kufr. Zavazadlo označte svým jménem a adresou," uvádí Policie ČR.

[chooze:article;value:573578]

​Mít vždy sbaleno to nejnutnější doporučuje také bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "V evakuačním zavazadle bychom měli mít základní potraviny, pitnou vodu či lékárničku s věcmi pro základní ošetření, případně zdroj světla," uvedl pro TN.cz.

"Každý by měl mít někde pohromadě léky, které pravidelné užívá, kdyby musel opustit svůj dům či byt," upřesňuje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

"Důležité jsou také osobní doklady, platební karty i powerbanky a nabitý mobilní telefon. Nezapomeňte na základní oblečení či hygienické pomůcky," upřesňuje mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Martin Kavka.

Při opouštění domova hasiči například doporučují vypnout elektřinu či uzávěr plynu. "Nezapomeňte dětem vložit do kapsy oděvu cedulku se jménem a adresou, kočky a psy si vezměte s sebou v uzavřených schránkách. Exotická zvířata, která přežijí delší dobu, nechejte doma, zásobte je před odchodem potravou a dostavte se na určené místo," upřesňuje mimo jiné HZS ČR na svém webu.

Situace s počasím v Česku. Deště už dorazily, v Humpolci hasiči připravují protipovodňové zábrany  (12/9/2024):

Povodně budou vážné. Čeká nás podobná situace jako v letech 1997 a 2002 (11/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.