Zima vpadne do Česka, oznámil ČHMÚ. Teplotní propad bude razantní

Období zdánlivě nekonečných vln veder je u konce. V neděli to oznámili odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

"Příští týden přinese teploty o 10 až 15 °C nižší a také srážky, kterých by mohlo být hlavně ke konci pracovního týdne ve východní polovině Česka opravdu hodně," uvedli.

Letošní léto bylo nejteplejší v historii měření. Třeba na stanici v jihomoravské Strážnici zaznamenali 46 tropických dní, za uplynulé dva týdny dokonce devět po sobě jdoucích. 

[chooze:article;value:572969]

Od pondělí se ale Česko musí připravit na naprostý opak. "Studená fronta, která přinese už zítra výrazně chladnější počasí, je v těchto chvílích již dobře vidět na družicových snímcích a západ Čech již brzy začne ovlivňovat svou oblačností," pokračovali meteorologové.

"Teplotní propad bude v rámci ochlazení poměrně razantní, což je ale dané hlavně tím, z jakých hodnot budeme padat. Zatímco dnes (v neděli, pozn. red.) ještě teploty vystoupají lokálně i nad 30 °C, zítra bude většinou o 10 °C, na západě Čech dokonce až o 15 °C chladněji," upřesnili.

Další studená fronta má přes Česko přejít ve středu večer. "Za ní pronikne od severozápadu nad naše území ještě chladnější vzduch," varuje ČHMÚ.

Od čtvrtka až do víkendu má navíc trvale a vydatně pršet. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.