Lékaři varují před zákeřnou nemocí. Pět příznaků, které značí její příchod

Podle Národního zdravotnického informačního portálu je cévní mozková příhoda jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Riziko výskytu mozkové mrtvice se zvyšuje s věkem a přibližně 80 % pacientů je starších 60 let. Nevyhýbá se ale ani mladým dospělým, a dokonce ani dětem.

Podle lékařů je ale možné poznat, že se mrtvice blíží. Doktor Ahmed Itrat ze specializované kliniky v americkém Clevelandu proto upozorňuje na pět symptomů, které se projevují jako takzvaná tranzitorní ischemická ataka. Obvykle se jí říká spíše malá mozková příhoda nebo varovná mozková příhoda, a jak už její název napovídá, nevěstí nic dobrého.

[chooze:article;value:572252]

​"Jediný rozdíl je v tom, že nevedou k trvalým neurologickým potížím," cituje deník The Sun doktora Itrata. "U mnoha lidí je to ve skutečnosti předzvěst pro mrtvici, která se může objevit během příštích 48 hodin až po sedmi, 30 či 90 dnech," doplňuje ho doktor Brandon Giglio.

Pokud někdy pocítíte příznaky varovné mrtvice, rozhodně byste je neměli podcenit. Naopak vyhledejte lékařskou pomoc. Podle doktorů je ale důležité myslet i na to, že je možné jí předejít. Doporučují omezit kouření, pití alkoholu, vyvarovat se stresu a mít zdravý životní styl.  

Děti si z prázdnin přivezly řadu nemocí. Řádí vši i zápaly plic:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.