Schillerová se pustila do návrhu rozpočtu: Peníze za stíhačky skončí v USA

Vláda tvrdí, že státní rozpočet pro rok 2025 investicemi podpoří českou ekonomiku, ale podle Aleny Schillerové například peníze vynaložené na obranu růstu českého HDP nepomohou.

"Jenom takové stíhačky, které začneme splácet, tak jdou americkým firmám a tak bych mohla pokračovat, ale prorůstové investice, které potřebuje naše ekonomika jako sůl, to znamená dopravní infrastruktura, železnice, tak tam samozřejmě nejsou ty hlavní částky nasměrovány," uvedla.

Z resortů mají podle současného návrhu největší nárůst příjmů čekat ministerstva práce a sociálních věcí, dopravy, a školství. Naopak s poklesem rozpočtu musí počítat rezort průmyslu a obchodu nebo místního rozvoje.

[chooze:article;value:572296]

"Myslím si, že ten rozpočet je připravený dobře, dobrou zprávou pro Českou republiku je rekordní výše investic a myslím si, že nás čeká podzim, kdy to celé budeme projednávat, ty dny budou dynamické, začíná to tím, že někteří ministři nejsou spokojení s naprostou výší, kolik financí se k nim dostalo, ale uvidíme, jak ta diskuze bude pokračovat," řekl poslanec Jiří Havránek (ODS).

Ministři by se na přerozdělení peněz měli dohodnout do konce září. Právě tehdy by měla vláda návrh rozpočtu pro příští rok předložit ke schválení Sněmovně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.